Γιατί η παρελθοντική μου σχέση μου δημιουργεί μια εθιστική έλξη;

Πολλές φορές ότι έχουμε βιώσει στο παρελθόν παίρνει κάποιο χρόνο μέχρι να απαλύνει μέσα μας.
Οι δυσλειτουργικές παρελθοντικές μας σχέσεις εκτός από το πόνο που μας προκαλούν μας δημιουργούν πολλές φορές και μια εθιστική έλξη.
Στο σημείο αυτό, καλό είναι να αυξήσουμε  τις αντιστάσεις μας αναφορικά με τα πισωγυρίσματα στο παρελθόν.
Πολλοί δεχόμαστε και  σωματική και λεκτική βία και έχοντας μέσα μας μια έντονη αίσθηση ενοχών, νιώθουμε συνεχώς ότι εάν φερθούμε διαφορετικά όλα θα έχουν διαφορετική κατάληξη. Αναλαμβάνοντας σχεδόν την αποκλειστική ευθύνη της πορείας της σχέσης μας και φορτωμένοι με ενοχές, διατηρούμε μια ψευδαίσθηση ελπίδας και μια εμμονική σχέση με το παρελθόν.Η ματιά μας είναι θολή και ότι νεότερο φαντάζει στα μάτια μας ανιαρό. Μαθαίνουμε στην ασθένεια και μας ξενίζει η υγεία, τόσο που όλοι μας η ζωή και οι προσωπικοί μας στόχοι μπλοκάρονται και η ενέργεια μας καταναλώνεται χωρίς αποτελέσματα.
Ο εθισμός είναι δυνατή επιρροή και οι σχέσεις, για διαφορετικούς εσωτερικούς λόγους μπορούν να γίνουν εξαιρετικά εθιστικές και εξαντλητικές.
Το βέβαιο είναι ότι το πλήρωμα του χρόνου θα εξαντλήσει τα αποθέματα και την ενέργεια μας και η προσωπική λύτρωση από τα δεσμά που μόνοι μας θέσαμε στον εαυτό μας, θα έρθει.

Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Αποσπάσματα συνεδριών