Περί αμαρτίας

Υπάρχει πάντα μια λύση (Dr Wayne W. Dyer)

Η λέξη αμαρτία σημαίνει 'αστοχία'. Με αυτή την έννοια, η συμπεριφορά που η θρησκεία μας έχει διδάξει ως αμαρτωλή, είναι συμπεριφορά που έχει χάσει το στόχο της. Aυτός δεν είναι λόγος για να βυθιζόμαστε στην ενοχή και να αναλώνουμε ζωτική ενέργεια προσπαθώντας να διορθώσουμε το λάθος μας...
Αυτός που είναι πλημμυρισμένος από ενοχές ακινητοποιείται και παραμένει σε παθητική αδράνεια.
 Όταν αντιμετωπίζουμε αυτές μας τις συμπεριφορές σαν εμπόδια που δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα, τότε αρχίζουμε να βλέπουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση στη λύση που ζητάμε..

To φάντασμα της αξόδευτης αγάπης'.(Μάρω Βαμβουνάκη)

..Το αίσθημα πως αμαρτήσαμε είναι αίσθημα άθλιο και εγκλωβιστικό.
 Η δύναμη του και η ντροπή του μας οδηγεί στην παραίτηση. Λέμε: Με πήρε η κάτω βόλτα ας αφεθώ μέχρι τον πάτο.
.
Το μίσος και η περιφρόνηση για τον εαυτό μας αυξάνονται και η αρνητική συμπεριφορά, οι νέες αμαρτίες αρχίζουν να αποκτούν την οδύνη της αυτοτιμωρίας εκείνου που μισεί την ψυχή του.
Στην ψυχαναλυτική θεωρία υπάρχει μια σοβαρή νεύρωση, η νεύρωση της αποτυχίας.
Το άτομο μόλις πλησιάσει την επιτυχία, την αναμενομένη ολοκλήρωση στη δουλειά του,
στις σχέσεις του, πανικοβάλλεται αρνείται να κόψει το νήμα της νίκης που είναι τώρα δικό του και θα κάνει κάτι να σαμποτάρει τη σίγουρη επιτυχία για την οποία σκληρά αγωνίστηκε.
Θα σταματήσει την προσπάθεια, θα αρρωστήσει, θα σκεφτεί διάφορες ιδέες, θα δραπετεύσει. Δεν υποφέρει την επιτυχία γιατί μια πρώιμη ενοχή μέσα του αρνείται σθεναρά να λάβει κάτι που θεωρεί ότι δεν το αξίζει. Μόνο μια διαρκής τιμωρία –αποτυχία τον ισορροπεί κι αυτό είναι η ανισορροπία του.
 Μονάχα βοήθεια ειδικού, ή θαύμα Θεού μπορούν να γιατρέψουν τέτοια πάθηση. Από μόνος του ο πάσχων δε γίνεται να το αντιμετωπίσει..

 

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Τηλ:6934034531

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Αρχική