Περί επικρίσεων

Πίστεψε το και θα το δεις (Dr Wayne W.Dyer)
..Ο καθένας στη ζωή μου, που προσπαθεί να επιβάλει ελέγχους ή επικρίσεις, δε θα συναντήσει τη συναισθηματική μου ενέργεια. Έχω χάσει πια την ανάγκη να αποδεικνύω τον εαυτό μου ή να δικαιολογώ τις πεποιθήσεις μου.
Δεν έχω καμία διάθεση να πείσω κανένα σχετικά με την ορθότητα της θέσης μου, ή να βρεθώ στην ανάγκη να αντιπαραθέσω τις δικές μου απόψεις, στις δικές τους.
Μια γαληνεμένη αίσθηση του ποιος είμαι ακτινοβολεί και προσμιγνύεται με σεβασμό για τους άλλους...
Ο Προφήτης-Ο κήπος του προφήτη (Χαλίλ Γκιμπράν)
Σας έχουν πει ότι είστε τόσο αδύνατοι όσο ο πιο αδύνατος σας κρίκος. Αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια. Γιατί είστε και τόσο δυνατοί όσο και ο πιο δυνατός σας κρίκος. Το να σας μετρούν με την πιο μικρή σας πράξη είναι σα να μετρούν τη δύναμη του ωκεανού με την αδυναμία του αφρού του. Το να σας κρίνουν από τις αποτυχίες σας είναι σα να κατακρίνουν τις εποχές για την αστάθεια τους.
...Ο πονηρός και ο αδύνατος, δεν μπορούν να πέσουν πιο χαμηλά από το χαμηλότερο σημείο που βρίσκεται πάλι μέσα στον καθένα σας.
Έτσι και ο παραβάτης δεν μπορεί να κάνει αδίκημα χωρίς την κρυφή θέληση όλων.
Οι δίκαιοι δεν είναι αθώοι για τις πράξεις των πονηρών.
Το κι στην καθημερινή ζωή (Κοϊτσι Τόχεϊ)
Όταν κάποιος σου λέει κάτι άσχημο μην πάρεις προσωπικά αυτό που σου λέει.
Αν το κάνεις αυτό οτιδήποτε κακό σου πει ο άλλος, θα ξαναγυρίσει σ’ αυτόν.
Ημερολόγιο Ζωής(Ανώνυμος)
Όσον αφορά την κριτική που δέχεσαι ή κάνεις, η μόνη έντιμη κριτική είναι αυτή που έχει τη μορφή μιας ιδέας που μπορεί να προσφέρει ο άλλος και να εμπλουτίσει τη σκέψη σου. Η ιδέα αυτή θα ειπωθεί με τρόπο, τέτοιο ώστε να μη σου δημιουργήσει προσωπική σύγκρουση, αλλά ενθουσιασμό και ένα δημιουργικό συναίσθημα, μια ορμή για την εφαρμογή της.
Ακόμα όμως και αυτή την απλή ιδέα πρέπει να ρωτάς πριν τη δώσεις, πρέπει να παίρνεις την άδεια του άλλου πριν εισβάλλεις στο χώρο της σκέψης του. Αυτός είναι σεβασμός προς τους ανθρώπους.
..Οι άνθρωποι κατακρίνουν για να βρεθούν μέσα απ’αυτή τους την κριτική σε θέση ισχύος, πλαστή θέση ισχύος γιατί οι αδυναμίες τους, τους φέρνουν αντιμέτωπους καθημερινά στη ζωή τους, με τις προσωπικές τους "ανικανότητες".
Ο ίδιος τους ο εαυτός που τάχα υπερέχει τους προδίδει καθημερινά.
Κανένας δεν μπορεί να κατακρίνει τον άλλο γιατί σίγουρα δεν θα μπορέσει ποτέ να μπει στη θέση του άλλου, για να δει αν αυτός θα έκανε κάτι καλύτερο διαθέτοντας όμως την γκάμα εφοδίων του άλλου ανθρώπου.
Όλοι κρίνουμε υποκειμενικά και με την υποτιθέμενη θέση ισχύος που έχουν τα δικά μας εφόδια στον συγκεκριμένο τομέα.
Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531