Ποια τα είδη άγχους και ποιες οι τεχνικές για την αντιμετώπιση του;

Είδη άγχους

1) Παθολογικό άγχος
 βιώνουμε όταν είμαστε σε επιφυλακή και περιμένουμε την έλευση ενός επικείμενου κίνδυνου, ο οποίος μπορεί να μην είναι και ρεαλιστικός κίνδυνος, αλλά η αίσθηση μας, να μεγεθύνει την αξία του.

2)Δημιουργικό άγχος
 βιώνουμε όταν νιώθουμε μια κινητήρια δύναμη και ένταση που μας ενεργοποιεί και μας ωθεί είτε στο να ξεπεράσουμε μια επικείμενη πραγματική απειλή, είτε στο να βρεθούμε σε μια κατάσταση χρήσιμης δημιουργικής εγρήγορσης.

Το δημιουργικό άγχος μας κρατάει σε εγρήγορση και είναι υγιές, ενώ το παθολογικό άγχος, συναντάται όταν βλέπουμε κινδύνους και απειλές και η αίσθηση μας αυτή είναι ανασταλτική από το να δοκιμάσουμε καινούρια πράγματα, ή ακόμα και από το να είμαστε λειτουργικοί στην καθημερινότητα μας.

Και πότε βλέπουμε πολλές απειλές και κινδύνους;
Όταν εμείς νιώθουμε μικρότεροι από τους κινδύνους, αρά βλέπουμε τον κίνδυνο ως μια απειλή που θα μας καταπιεί στη δίνη του.

Μπορεί η θεματολογία των απειλών να διαφέρει,(δηλαδή κάποιος να αγχώνεται για το ότι θα μιλήσει σε ένα συνέδριο και κάποιος άλλος να αγχώνεται, για το αν θα βγει νόστιμο το φαγητό για τους καλεσμένους του),αυτό όμως δεν κάνει τη θεματολογία λιγότερο ή περισσότερο σημαντική, ούτε το βίωμα του άγχους, για δήθεν «υποδεέστερα» θέματα, να έχει μικρότερη αξία, καθώς μην ξεχνάμε ότι, ο κάθε άνθρωπος βιώνει τον κόσμο του υποκειμενικά και κανένας «ανώτερος» δεν είναι σε θέση να το κατακρίνει ή να σχολιάσει αυτό.

Βήματα απαλλαγής από το παθολογικό άγχος.

1) Συνειδητοποίηση του τι είναι άγχος και πότε το βιώνω.
Ποιες είναι οι συνθήκες εκείνες που παρατηρώ τον εαυτό μου να αντιδράει με νευρικότητα, με επιθετικότητα, με κλείσιμο στον εαυτό μου, με λογόρροια (να μιλάω υπερβολικά),ή με γενικότερα σωματοποιημένα ασυνήθιστα συμπτώματα.

2) Επιθυμία μας να το αποβάλλουμε ή όχι από τη ζωή μας.
Μπορεί απλά να επιλέξουμε και να μην το αποβάλλουμε. Να επιλέξουμε ότι θα συμφιλιωθούμε με το άγχος μας και να σταματήσουμε να συγκρουόμαστε με τον εαυτό μας.

3) Εκπαίδευση στη διαχείριση του άγχους.
Αν επιλέξουμε να απαλλαγούμε βασική προϋπόθεση είναι, αρχικά να προσπαθήσω να μετριάσω όσα με αγχώνουν σε περιβάλλον ασφαλείας .
Για παράδειγμα αν έχω άγχος αναφορικά με την έκθεση μου σε κοινό αρχικά είναι καλό να εκτεθώ σε φίλους. Το περιβάλλον ασφαλείας λειτουργεί προστατευτικά και ως πρώτο βήμα.
Τα βήματα μου πρέπει να είναι σταδιακά, να μη μου δημιουργούν ανασταλτικό άγχος.
Χρειάζονται παύσεις και αναπνοές, αν νιώθω ότι στρεσάρομαι και να έχω βρει δραστηριότητες αποσυμπίεσης για μετά.

Στην ψυχολογία κατά τη διαχείριση του άγχους, χρησιμοποιούνται κυρίως δύο συμπεριφοριστικές τεχνικές.

1) Η συστηματική αποευαισθητοποίηση, όπου είναι μια τεχνική σύμφωνα με την οποία, συσχετίζεται μια δυσλειτουργική συμπεριφορά (π. χ άγχος),με μια ευχάριστη κατάσταση χαλάρωσης (π.χ χαλάρωση μυών).
Τότε, επειδή το άτομο δεν μπορεί να βιώνει ταυτόχρονα δύο ασυμβίβαστες καταστάσεις δημιουργείται αμοιβαία παρεμπόδιση και σταδιακά αποδυναμώνεται η δυσλειτουργική συμπεριφορά.

2) Η ψυχοκατακλυσμική θεραπεία είναι μια θεραπεία σύμφωνα με την οποία ο θεραπευόμενος έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με το αγχογόνο-φοβικό ερέθισμα και ο θεραπευτής φροντίζει να διατηρεί έντονο το άγχος του πελάτη, ώστε μετά τις πολλές επαναλήψεις, το άτομο να απομυθοποιήσει πια το αντικείμενο του φόβου του και να μειωθεί το άγχος του.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531


Σχετικά βίντεο

 

Το στρες και η αντιμετώπιση του 1(Ελένη Τσούκαλη)
Το στρες και η αντιμετώπιση του 2
How to deal with stress(Πώς να χειριστείς το στρες)
How to overcome stress(Πώς να ξεπεράσεις το στρες)

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Αρχική