Ποια τα ψυχολογικά στάδια που βιώνουμε μετά από ένα χωρισμό;

Στάδια μετά το χωρισμό

Ένας χωρισμός, είναι μια απώλεια και απαιτεί την ανάληψη ευθύνης για αυτή την απόφαση, αλλά και για τις συνέπειες αυτής της απόφασης.
Αν αποφασίσουμε, όμως παρά τις όποιες ανασφάλειες και φοβίες μας, να αναλάβουμε την ευθύνη ενός χωρισμού, τότε καλό θα είναι να οπλιστούμε με αυτές τις γνώσεις ώστε να ξέρουμε περίπου τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Τα στάδια που θα παρουσιάσουμε, τα βιώνουμε κατά κύριο λόγο όταν ο χωρισμός είναι κυρίως απόφαση του συντρόφου μας, αλλά και πάλι δεν είναι απαραίτητο.
Λέγεται ότι τις περισσότερες φορές τα συναισθήματα που βιώνουμε σε ένα χωρισμό, μοιάζουν με τα συναισθήματα που βιώνουμε όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση πένθους.
Ποια είναι τα συναισθήματα αυτά και πώς μπορούμε να τα διαχωρίσουμε σε στάδια σύμφωνα με την Elisabeth Kübler-Ross;

1) Στάδιο της άρνησης.
Μετά από κάποια απώλεια, επειδή το γεγονός μας δημιουργεί σοκ, συνήθως αρνούμαστε ότι έχει συμβεί  και προσπαθούμε να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι όντως συμβαίνει στα αλήθεια και αντανακλαστικά καθαρά, το αρνούμαστε.

2) Στάδιο του θυμού.
Αφού περάσουμε το στάδιο της άρνησης και για να μπορέσουμε να φτάσουμε και στο τελικό στάδιο της αποδοχής, περνάμε πρώτα και από το στάδιο του θυμού. Αμυνόμαστε και μειώνουμε τον πόνο, θυμώνοντας με το σύντροφο μας, μειώνοντας τον και επιρρίπτοντας του ευθύνες.

3) Στάδιο της διαπραγμάτευσης.
Αφού περάσει ο έντονος θυμός,  προσπαθούμε να το διαπραγματευτούμε με τον εαυτό μας, να μοιράσουμε ίσως με καλύτερο καταμερισμό τις ευθύνες, ή να συμβιβαστούμε, για παράδειγμα στο να έχουμε μια ισορροπημένη επικοινωνία, ώστε να διασφαλίσουμε την ψυχική υγεία των παιδιών μας.

4) Στάδιο της κατάθλιψης.
 
Αφού περάσει και αυτό το στάδιο, έχουμε αντιληφθεί τις ευθύνες μας, συνήθως καταλαβαίνουμε ότι και οι συμβιβασμοί δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε και περνάμε στο στάδιο της κατάθλιψης.
 Μια έντονη θλίψη επικρατεί μέσα μας και επιτέλους είμαστε έτοιμοι να πενθήσουμε αυτή  την απώλεια. Τότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βιώσουμε τη θλίψη μας, ώστε να ξεθυμάνει και αυτό το συναίσθημα από μέσα μας.

5) Στάδιο της αποδοχής.
Αυτό είναι και το τελικό στάδιο, όπου έχουμε ξεπεράσει τη θλίψη μας, έχουμε αναγνωρίσει τα λάθη μας και ανανεωμένοι πια προετοιμαζόμαστε για να κάνουμε μια νέα αρχή, όντας ωριμότεροι και σοφότεροι.

Αυτά τα πέντε στάδια είναι απόλυτα υγιές να τα βιώνουμε και ολοκληρώνουν με φυσικότητα την κάθε απώλεια.
Πολλές φορές όμως τα βιώνουμε με άλλη σειρά ή προσπερνάμε στάδια που οι προσωπικές μας άμυνες δεν μας αφήνουν να βιώσουμε.
Όπως και να έχει ο χωρισμός και κυρίως στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά, θέλει ιδιαίτερους χειρισμούς και πολλή σκέψη πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις, αλλά και έπειτα στη διαχείριση.
Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε για τους τρόπους διαχείρισης.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Κινητό:6934034531

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Αρχική