Ποιες οι βασικές διαταραχές προσωπικότητας;

Στα πλαίσια της ψυχοεκπαίδευσης και για να μπορούμε να υποψιαστούμε αν εμείς ή κάποιο συγγενικό μας άτομο κρίνεται απαραίτητο να επισκεφτεί κάποιο ειδικό, καλό είναι να ξέρουμε ποιες είναι οι βασικές διαταραχές προσωπικότητας.
Η όποια διάγνωση φυσικά γίνεται από ειδικό.
Οι διαταραχές προσωπικότητας διακρίνονται σε 3 κατηγορίες.
Η συμπτωματολογία της κάθε μιας συνοπτικά είναι:

Oμάδα 1 (Ασυνήθιστες)

1) Παρανοειδής διαταραχή: το άτομο βιώνει έντονα αισθήματα καχυποψίας, έλλειψης εμπιστοσύνης και αμφιβολιών για τους ανθρώπους και ότι συμβαίνει γύρω του.

2) Σχιζοειδής διαταραχή: το άτομο έχει έντονη κοινωνική απόσυρση, φοβάται την οικειότητα, δεν εκφράζεται συναισθηματικά και επιλέγει κυρίως μοναχικές δραστηριότητες.

3) Σχιζοτυπική διαταραχή: το άτομο έχει εκκεντρική συμπεριφορά, ιδιορρυθμίες στο λόγο και στη σκέψη, έντονη  καχυποψία, απρόσφορο συναίσθημα και ανεπαρκείς κοινωνικές σχέσεις.


Ομάδα 2 (Δραματικές)

4) Αντικοινωνική διαταραχή: το άτομο αδυνατεί να συμμορφωθεί σε κανόνες, δεν αισθάνεται ενοχές, είναι επιθετικό, ευερέθιστο, αδιαφορεί για την ασφάλεια του και εκδηλώνει παραβατική συμπεριφορά.

5) Μεταιχμιακή ή οριακή διαταραχή: το άτομο βιώνει εναλλαγές εξιδανίκευσης και υποτίμησης καταστάσεων, έχει ασταθείς σχέσεις και συμπεριφορά, χαοτική σεξουαλική συμπεριφορά, διάχυση ταυτότητας και προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει την εγκατάλειψη.

6) Δραματική(ιστριονική) διαταραχή: το άτομο εκφράζεται υπερβολικά δραματικά, έχει την τάση να είναι το επίκεντρο, κάνει επιφανειακές σχέσεις και είναι ματαιόδοξο.

7) Ναρκισσιστική διαταραχή: το άτομο βιώνει τον εαυτό του ως σπουδαίο, νιώθει ότι έχει ιδιαίτερα δικαιώματα συγκριτικά με τους άλλους, νιώθει μοναδικό και είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο.


Ομάδα
3(Αγχωτικές)

8) Εξαρτητική διαταραχή: το άτομο έχει δυσκολίες στο να λάβει μόνο του αποφάσεις, έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης, θέλει συμβουλές, δεν φροντίζει τον εαυτό του αναζητά στενές σχέσεις και δεν διαφωνεί με τους άλλους.

9) Αποφευκτική διαταραχή: το άτομο εκφράζει έντονη κοινωνική συστολή και αποφεύγει τις διαπροσωπικές σχέσεις με το φόβο της κριτικής ή της γελοιοποίησης.

10) Ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή: το άτομο προγραμματίζει συνεχώς, διακρίνεται για τελειομανία, έχει άκαμπτη ηθική, φτιάχνει συνεχώς λίστες, φοβάται να κάνει λάθος, δεν πετάει πράγματα και δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τις διαταραχές προσωπικότητας.
Σχετικές ιστοσελίδες
http://www.psychologia.gr/disorders/personality%20disorders.htm

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531

 

Έχω διαταραχή προσωπικότητας;(Ναταλί Βέλτση)
Αll 10 personality disorders.(Οι 10 διαταραχές προσωπικότητας.)
Personality disorders in movies(Διαταραχές προσωπικότητας σε ταινίες)
Personality disorders (Διαταραχές προσωπικότητας)

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Αρχική