Πώς μπορώ να διακρίνω αν έχω κάποια ψυχική διαταραχή;


Πολλές φορές δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, εμείς ή το περιβάλλον μας αν το συναίσθημα που νιώθουμε, ή η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, θεωρείται ψυχική διαταραχή και οφείλουμε να βοηθηθούμε από κάποιο ειδικό ή είναι μια κατάσταση πολύ πιο ήπια που μπορεί να περάσει με το χρόνο.Το άρθρο απευθύνεται σε όσους θα ήθελαν να μάθουν να διακρίνουν τι άραγε συμβαίνει.....

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τέσσερεις  ψυχικές καταστάσεις, μέσω των οποίων θα αντιληφθούμε που ανήκουμε, είτε  εμείς, είτε δικά μας πρόσωπα. Είναι όμως απαραίτητο, η όποια διάγνωση να γίνει και από ειδικό ψυχικής υγείας.


1) Κατάσταση ψυχικής ευεξίας

Σε κατάσταση ψυχικής ευεξίας βρισκόμαστε όταν έχουμε καλύψει τις ανάγκες μας σε ικανοποιητικό βαθμό και νιώθουμε ισορροπία, ηρεμία και γαλήνη.

2) Κατάσταση ψυχικής ενόχλησης

Βρισκόμαστε όταν βιώνουμε ψυχική οδύνη και νιώθουμε ένταση, απογοήτευση, επιθετικότητα, λύπη. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες σε διάφορους τομείς της ζωής μας.
Η επίσκεψη σε ειδικό, σίγουρα θα βοηθήσει στην κατάσταση αυτή γιατί θα μας προτείνει λύσεις και θα μας βοηθήσει να βγούμε από τυχόν προσωπικά αδιέξοδα..

3) Κατάσταση ψυχικής διαταραχής

Η ενόχληση γίνεται διαταραχή, όταν ο παρατεινόμενος έντονος πόνος, η απογοήτευση ή τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε συνοδεύονται από νοητικές διαταραχές(π.χ απώλεια μνήμης, ψευδαισθήσεις..), διαταραχές συμπεριφοράς και δυσλειτουργία στην καθημερινότητα μας.
Μπορεί να είναι προσωρινή αν θεραπευτεί έγκαιρα.
 Επιπλέον, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι για να χαρακτηριστεί μια κατάσταση ως ψυχική διαταραχή, πρέπει να τη βιώνουμε σε διάρκεια από 3 μήνες και άνω.

4) Κατάσταση παγιωμένης ψυχικής διαταραχής

Kατάσταση παγιωμένης ψυχικής διαταραχής έχουμε, όταν η διαταραχή γίνεται χρόνια. Αρκετές φορές αυτό συμβαίνει επειδή, η διαταραχή δεν αποτελεί αντικείμενο σωστής φροντίδας λόγω έλλειψης γνώσεων, επειδή υπάρχει ισχυρή κληρονομικότητα, ή επειδή οι καταστάσεις που την έχουν προκαλέσει διαρκούν πολύ μέσα στο χρόνο.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ: 6934034531
Πρώτη συνεδρία δωρεάν. Δυνατότητα τηλεφωνικής και διαδικτυακής συνεδρίας.

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Αρχική