Πώς μπορώ να οριοθετήσω τη συμπεριφορά του παιδιού μου και να αποκτήσω μαζί του καλή επικοινωνία;

Λύσεις αντί τμωρίας

Όταν ένα παιδί παραβιάζει κάποιους κανόνες που έχουμε θέσει, μπορούμε άμεσα είτε να του προσθέτουμε ένα ερέθισμα που δεν του αρέσει π. χ να καθαρίσει το πάτωμα που λέρωσε, είτε να του αφαιρούμε κάποιο προνόμιο που του αρέσει π. χ να μην δει το αγαπημένο του παιδικό στην τηλεόραση.
Υπάρχουν όμως πέρα από αυτές τις λύσεις και εναλλακτικές επιλογές  τις οποίες θα απαριθμήσουμε παρακάτω.
1) Εξωτερικεύστε τι συναισθήματα σας δημιουργεί η συμπεριφορά του με λακωνικό τρόπο
. Για παράδειγμα, «νιώθω θυμό όταν ρίχνεις κάτω το φαγητό σου». Οι πολλές αναλύσεις και θεωρίες, κάνουν το παιδί να μην αντιληφθεί τη σοβαρότητα αυτού που θέλουμε να του πούμε και να ξεχάσει στο τέλος και την ουσία των λεγομένων μας. Απλά λόγια με σοβαρότητα, με λακωνικό τρόπο δοσμένα, είναι προτιμότερα από βαθυστόχαστες νουθετήσεις.

2) Δώσε του την ευκαιρία επιλογής, για παράδειγμα: «Διάλεξε: Θα συνεχίζεις να ρίχνεις κάτω το φαγητό σου ή….  »Αν δώσεις στο παιδί την ευκαιρία επιλογής, τότε νιώθει περισσότερο υπεύθυνο γι’ αυτό που κάνει και αντιλαμβάνεται ότι η αντίδραση του δεν είναι παιχνίδι αλλά έχει κάποιες συνέπειες;

3) Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι αυτό που κάνει είναι αδυναμία και όχι δύναμη. Πολλές φορές τα παιδιά νιώθουν ότι με το να παρακούσουν εκφράζουν τη δική τους δύναμη απέναντι στους γονείς.
Αν εσείς παρουσιάσετε αυτό που κάνει σαν αδυναμία, π. χ «το ότι δεν στρώνεις το κρεβάτι σου δείχνει ότι δεν σου αρέσει η τάξη. Δεν θα ήθελες να γίνεις πιο τακτικός;» ενδεχομένως κεντρίσετε την ανάγκη του παιδιού να βελτιωθεί και να νιώσει ότι μέσω της συμπεριφοράς του, δείχνει μια δική του αδυναμία και όχι ισχύ.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531

Σχετικά βίντεο

Οριοθέτηση
Όρια και κανόνες. Τι κάνω όταν το παιδί μου δεν ακούει
Ειρήνη στο σπίτι
Επιθετικά παιδιά
Το παιδί μου δεν με ακούει. Τι να κάνω.(Κική Τζορτζακάκη)
Πώς δημιουργώ καλή επικοινωνία με το παιδί μου

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Αρχική