Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα χωρισμό όσο γίνεται πιο ανώδυνα;

Aνώδυνος χωρισμός

Τις περισσότερες φορές ένας χωρισμός είναι επώδυνος και τα συναισθήματα που βιώνουμε μοιάζουμε με τα συναισθήματα που βιώνουμε όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση πένθους. Με ποιες κινήσεις όμως μπορούμε να βιώσουμε το χωρισμό μας όσο γίνεται πιο ανώδυνα;

1) Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βιώσει τα όποια συναισθήματα του. Το να μην αποφεύγουμε τα συναισθήματα μας, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε κατά πρόσωπο και να τα βιώσουμε, θα μας βοηθήσει να διώξουμε από πάνω μας το συναισθηματικό αυτό φορτίο που κουβαλάμε.

2) Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με κοντινά μας πρόσωπα. Το να εκμυστηρευτούμε το πρόβλημα μας και  όσα νιώθουμε σε κάποιο κοντινό πρόσωπο, να συζητήσουμε τα συναισθήματά μας και να μην απομονωθούμε, είναι ίσως ένα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Με το να μοιραστούμε τη θλίψη μας, το πρόβλημα μας και η αίσθηση του μειώνεται.

3) Ας προτιμήσουμε να κάνουμε πράγματα ευεργετικά για τον εαυτό μας, για παράδειγμα να πάμε σινεμά, να συναντήσουμε φίλους, να πάμε μια βόλτα ή να κάνουμε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο.
 Το ότι πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βιώσει το πένθος του και να μην αποφύγει τα συναισθήματα του, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αφήσει όλες τις ευχάριστες δραστηριότητες που έκανε πριν. Ας διαχωρίσουμε τις στιγμές και ας προσπαθήσουμε να ξαναμπούμε στο παιχνίδι της ζωής.

4) Ας αποστασιοποιηθούμε από τον πρώην σύντροφο. Είναι καλό να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε μια απόσταση από το πρόσωπο με το οποίο χωρίσαμε. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά, αλλά όταν είναι στο χέρι μας, η απόσταση είναι κάτι που μπορεί να μας ωφελήσει.
Μέσω της απόστασης, ο χωρισμός οριστικοποιείται στο μυαλό μας και δεν τρέφουμε ελπίδες που πηγαίνουν πίσω την πορεία της ζωής μας..


5) Ας μην επιτρέψουμε στον εαυτό να ξεφύγει από τα όρια ..
Σεβαστείτε την αξιοπρέπεια σας
και αν δείτε ότι σας πονάει τόσο πολύ ο χωρισμός σας, μην διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από κάποιον ειδικό.
Προστατεύστε τον από τάσεις αυτοκαταστροφής και από συμπεριφορές επιθετικές που δεν ωφελούν πουθενά. Γενικότερα αγαπήστε πρώτα από όλα εσάς.

6) Ας φροντίσουμε να κάνουμε το χωρισμό μας ένα μικρό μάθημα αυτογνωσίας για εμάς. Ένας χωρισμός μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι αντέχετε και τι δεν αντέχετε σε μια σχέση. Τι προϋποθέσεις θα θέλατε να έχει ο καινούριος σας σύντροφος και ποιες είναι οι δικές σας αδυναμίες, ώστε να μπορέσετε να τις καλλιεργήσετε. Δείτε αυτό που ζείτε σαν μια εμπειρία και αντλείστε γνώσεις για τον εαυτό σας ώστε στην επόμενη σας επιλογή να μην αναπαράγετε τα ίδια λάθη..

Τα πράγματα φυσικά, σε περίπτωση διαζυγίου και όχι ενός απλού χωρισμού, ή διαζυγίου με παιδιά, είναι πολύ πιο περίπλοκα και χρειάζεται πολύ πιο πολύ σκέψη από εμάς, προετοιμασία και σίγουρα συμβουλευτική από κάποιον ειδικό πριν προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση. Είναι απαραίτητη η συμβουλευτική, γιατί θα μας βοηθήσει να λειάνουμε τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις ενός διαζυγίου και στην δική μας ζωή, αλλά κυρίως στη ζωή των παιδιών μας..

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr

Σχετικά βίντεο

Χωρισμός. Τι φταίει και πως τον ξεπερνάμε
Πώς να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό(Τένια Μακρή)
Κόβοντας δεσμούς με το παρελθόν. Διαλογισμός για το χωρισμό
Πώς ξεπερνάμε τον πόνο ενός χωρισμού

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Αρχική