Πώς να διαχειριστώ το θυμό του παιδιού μου;

Διαχείριση παιδιού εκτόςελέγχου

Αρχικά να πούμε, ότι αναφερόμαστε κατά βάση σε παιδιά άνω των 2 ετών, γιατί κατά τη βρεφική ηλικία ισχύουν άλλοι κανόνες..
Οι συγκρούσεις είναι απολύτως φυσιολογικές και ένα παιδί που βγαίνει εκτός ορίων, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς τα παιδιά μετά το πέρας των 2 ετών, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι έχουν επιθυμίες τις οποίες μπορούν να τις διεκδικήσουν, με το ισχυρό τους όπλο, τη φωνή και το ανίκητο πείσμα τους.
Εκείνη τη στιγμή εμείς αισθανόμαστε ότι τα παιδιά, προσπαθούν να δουν τα δικά μας όρια, όμως στην ουσία αυτό που ανιχνεύουν είναι ο ίδιος τους ο εαυτός και οι δικές τους δυναμικές, ενάντια στον ισχυρό ενήλικα.
Τα παιδιά λειτουργούν βάση ενστίκτων, οπότε χρήσιμο για μας να οπλιστούμε με γνώσεις, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε με ισορροπία το ρόλο του γονέα.
Χρήσιμο επίσης είναι να αντιληφθούμε, ότι τα όρια δημιουργούν στο παιδί μια ασφάλεια προστασίας, γιατί την ασυδοσία και την απόλυτη ελευθερία, ένα παιδί είναι δύσκολο να τη διαχειριστεί.


Τεχνικές διαχείρισης

1) Αυτοκυριαρχία
. Εάν εμείς δεν έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την προσωπική μας αυτοκυριαρχία, ενάντια στο θυμό που μας κυριεύει, το βέβαιο είναι ότι θα βγούμε χαμένοι από αυτή τη μάχη. Τα δικά μας ξεσπάσματα αποτελούν ενδείξεις μιας δικής μας αδυναμίας διαχείρισης, οπότε δεν ωφελούν. Υπάρχουν τεχνικές διαχείρισης του δικού μας θυμού, στις οποίες θα πρέπει να ανατρέξουμε ώστε να ενημερωθούμε πώς να διατηρούμε τον προσωπικό μας αυτοέλεγχο.

2) Λίγα λόγια, αλλά συνέπειες. Συνήθως σε στιγμές συγκρούσεων, τείνουμε να μιλάμε αρκετά να κάνουμε «κηρύγματα», να ηθικολογούμε και γενικά να πλατειάζουμε χρησιμοποιώντας πολλές λέξεις. Οι λέξεις όμως για το παιδί δεν αποτελούν βίωμα.
Δεν έχει αναπτύξει ακόμα ιδιαίτερα την ηθική νοημοσύνη, ώστε να πληγώνεται από τις λέξεις και να μαθαίνει από αυτές . Μαθαίνει κυρίως από τις συνέπειες
. Καλό θα είναι λοιπόν, μετά από την ένταση του συμβάντος, να επωμιστεί το παιδί τις συνέπειες, της άνευ ορίων συμπεριφοράς του.
Οι συνέπειες μπορεί να είναι, είτε να αφαιρέσουμε από το παιδί μια δραστηριότητα ή κάτι που του αρέσει, είτε να του προσθέσουμε κάτι που δεν του αρέσει.
Οι πρακτικές συνέπειες και τα βιώματα, είναι αυτά που θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για μια άνευ ορίων συμπεριφορά ενός παιδιού και όχι τα πολλά λόγια και οι ηθικολογίες.
Εξάλλου  ένα παιδί αποθηκεύει στη μνήμη του, μόνο συγκεκριμένες και σύντομες οδηγίες π. χ 1-2-3 κρεβάτι.

3) Ζητήστε του να επαναλάβει τις οδηγίες που του δώσατε. Η επανάληψη θα βοηθήσει ένα παιδί να εμπεδώσει την εντολή, γιατί πολλές φορές μια εντολή μας μπορεί να μην πραγματοποιείται, όχι επειδή το παιδί μας την παρακούει, αλλά επειδή δεν την έχει κατανοήσει.

4) Ενίσχυση θετικής συμπεριφοράς.
Με το να επιβραβεύσουμε τις θετικές συμπεριφορές και το παιδί, θα αντιληφθεί καλύτερα τον επιθυμητό δρόμο συμπεριφοράς του. Επιβραβεύουμε με συγκεκριμένες τοποθετήσεις και όχι με γενικολογίες. Π. χ λέμε «μπράβο που έκανες ησυχία για να κοιμηθεί το αδερφάκι σου», και όχι γενικά «ήσουν καλό παιδί». Πρέπει να μην χαρακτηρίζουμε το ίδιο το παιδί, αλλά τη συμπεριφορά του.

5) Φτιάξτε ένα συμβόλαιο συμπεριφοράς. Φτιάξτε ένα συμβόλαιο με κανόνες και ορίστε συνέπειες για την παραβίαση κάθε κανόνα. Ένα παιδί, για να συμβιώνει μέσα σε μια ομάδα, όπως είναι η οικογένεια, χρειάζεται να αποκτήσει δεξιότητες συνύπαρξης. Τους κανόνες για αυτή την συνύπαρξη τους ορίζετε εσείς, είτε από κοινού με το παιδί σας. Μείνετε φειδωλοί στις συμβουλές και στις νουθετήσεις, αλλά ορίστε κανόνες σπιτιού και συνέπειες παραβίασης, κρατώντας ένα τετράδιο κανόνων και συνεπειών. Ορίστε και μαζί με το παιδί τους κανόνες, ώστε να είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα επιτυχίας της τεχνικής. Άπλα υπενθυμίζετε στο παιδί, ανά τακτά διαστήματα το συμβόλαιο που έχει κάνει και εφαρμόστε τις συνέπειες αυτών.

 6) Τέλος, θυμηθείτε πως πίσω από ένα μόνιμα θυμωμένο παιδί κρύβεται απλώς ένα πληγωμένο ή φοβισμένο παιδί. Ενθαρρύνετε το να επικοινωνήσει μαζί σας και να σας εκφράσει τους φόβους του, ή αυτό που το απασχολεί, ώστε να το βοηθήσετε να κατευνάσει το θυμό του.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531

Ο θυμός στα παιδιά και τεχνικές διαχείρισης
Πώς να αντιμετωπίσεις τις εκρήξεις θυμού του παιδιού σου
Πώς θα νικήσεις το δράκο του θυμού

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Αρχική