Τι είναι η κατάθλιψη και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κατάθλιψη ανήκει στις συναισθηματικές διαταραχές και χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα:

1) Αλλαγές  στη διάθεση. Βιώνετε μια αίσθηση απόγνωσης, θλίψης, έντονο εκνευρισμό. Νιώθετε ότι τίποτα δεν σας ευχαριστεί και σας κυριεύει μεγάλη ανησυχία συνεχώς για μικροπράγματα.
2) Αλλαγές στο τρόπο σκέψης. Νιώθετε ότι όλα είναι μάταια, αισθάνεστε ενοχές, νιώθετε ότι δεν αξίζετε, ότι είστε ανίκανος και η σκέψη σας είναι αδρανοποιημένη. Διογκώνετε τις δυσάρεστες πλευρές των καταστάσεων που ζείτε, δυσκολεύεστε να ανακαλέσετε πληροφορίες στο μυαλό σας και η συγκέντρωση σας έχει μειωθεί. Κάνετε σκέψεις να δραπετεύσετε από αυτό που βιώνετε ακόμα και με το θάνατο.
3) Αλλαγές στη σωματική ευεξία. Η όρεξη σας, είτε έχει μειωθεί, είτε έχει αυξηθεί, δυσκολεύετε να κοιμηθείτε, ξυπνάτε νωρίς ή έχετε μεγάλη υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας. Δεν  έχετε επιθυμία για σεξουαλικές σχέσεις, νιώθετε συχνά πονοκεφάλους και σχεδόν κάθε δραστηριότητα σας φαίνεται βουνό.
4) Αλλαγές στην καθημερινότητα. Δεν επιθυμείτε την συναναστροφή με ανθρώπους, όλα σας μοιάζουν πληκτικά, αδιαφορείτε για την προσωπική σας υγιεινή και μένετε αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι.


Πώς αντιμετωπίζεται;
1) Αρχικά αντιλαμβανόμαστε από τη συμπτωματολογία τι μας συμβαίνει και το ονομάζουμε.
2) Επισκεπτόμαστε κάποιον ειδικό, που μας ωθεί στο να τροποποιήσουμε κάποιες λανθασμένες μορφές σκέψης μας, που συνδέονται με την κατάθλιψη.
3) Αν είναι απαραίτητο, λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή για να περάσει η συμπωματολογία και η φάση αυτή πιο ανώδυνα και ακίνδυνα.
4) Εκμεταλλευόμαστε τις φωτεινές στιγμές της μέρας για να κάνουμε μικρά βήματα.
5) Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ροή στη μέρα μας και να απασχολούμε το μυαλό μας, με κάτι κάθε φορά ώστε να μη σκέφτεται αρνητικά.
6) Ενημερώνουμε τους δικούς μας ανθρώπους για το πώς θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται γι’ αυτό το διάστημα.
7) Μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια στο 1034- γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη
8) Ενημερωνόμαστε, όσο γίνεται περισσότερο, από κατάλληλες πηγές και φροντίζουμε η ενημέρωση μας, να μας δημιουργεί ανακούφιση και όχι άγχος. Αν οι γνώσεις που αποκτάμε μας αυξάνουν τις αγωνίες, τότε σημαίνει ότι δεν τις αντλούμε από τις κατάλληλες πηγές.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531Σχετικά βίντεο

 

Κατάθλιψη(Γιώργος Πιντέρης)
Κατάθλιψη (Ναταλί Βέλτσι)
On living with depression and suicidal feelings Sami Moukaddem (Zώντας με την κατάθλιψη και με αυτοκτονικά συναισθήματα)
Black dog ,όπως λέμε κατάθλιψη
Fallin-floyd- Το animation που πραγματεύεται τον πόνο της κατάθλιψης.

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Αρχική