Τι ονομάζουμε κρίση πανικού και πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε;

Η κρίση πανικού, ανήκει στις νευρώσεις και αποτελεί μια ξαφνική αντίδραση του οργανισμού, με συμπτώματα που νιώθουμε ότι βρίσκονται πέρα από τον έλεγχο μας.
Παρακάτω, θα παρουσιάσουμε μερικά  συμπτώματα:
Δύσπνοια,  μυϊκοί σπασμοί, ναυτία, ανεξέλεγκτο άγχος και μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής. Επίσης, ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, ζάλη, αίσθηση πνιγμού, τρόμος, εφίδρωση, κόπωση,  πόνος στο στήθος, καούρα, εξάψεις,  ξαφνικό ρίγος, μούδιασμα των άκρων, φόβος παράνοιας, ακόμα και φόβος θανάτου.

Πώς μπορούμε να χειριστούμε μια τέτοια κρίση;

1) Αρχικά, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα συμπτώματα που παραθέσαμε παραπάνω, να ονοματίσουμε αυτό που μας συμβαίνει, και να το αποδεχτούμε. Μην βλέπουμε την κρίση σαν εχθρό με τον οποίο πρέπει να παλέψουμε, γιατί με αυτόν τον τρόπο, αυξάνουμε τα επίπεδα του στρες μας.
2) Κατά τη διάρκεια της κρίσης, μπορούμε να πάρουμε αργές αναπνοές με τη βοήθεια μιας χαρτοσακούλας, ή δημιουργώντας με τα χέρια μας μια «φωλιά».
 Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουμε το οξυγόνο μας σε φυσιολογικά επίπεδα και θα αποφύγουμε την υπεροξυγόνωση, που συνήθως συμβαίνει λόγω της αίσθησης δύσπνοιας.
Είναι βοηθητικό επίσης να μάθουμε να παίρνουμε σωστές διαφραγματικές αναπνοές και να τις χρησιμοποιούμε εκείνη την ώρα.
3) Είναι βοηθητικό να μείνουμε στο σημείο που βρισκόμαστε. Η ακινητοποίηση μπορεί να μας βοηθήσει να μην κινδυνέψουμε ακόμα περισσότερο ,αν για παράδειγμα οδηγούμε και μας εκδηλωθούν τα συμπτώματα.
4) Μία τεχνική χαλάρωσης, π.χ η μέθοδος EFT(emotional freedom techniques)-τεχνική  συναισθηματικής απελευθέρωσης, μπορεί να φανεί χρήσιμη κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά κατά τη διάρκεια της μέρας. Είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσεων.
5) Είναι επίσης βοηθητικό να πείσετε τον εαυτό σας, ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζετε δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα υπερευαίσθητο νευρικό σύστημα. Πρόκειται απλά για παροδικά συναισθήματα, τα οποία δεν είναι ούτε επιζήμια, ούτε επικίνδυνα για την υγεία σας.
6) Η εκπαίδευση και η ενημέρωση είναι επίσης καλός σύμμαχος για να μπορείτε να αντιλήφθητε τα πρόδρομα συμπτώματα.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531

Σχετικά βίντεο

Θεραπεία Κρίσεων πανικού και φοβίας (Παναγιώτης Οικονόμου)
Ηow to stop a panic attack (Πώς να σταματήσω τη διαταραχή πανικού)
Ηow to stop a panic attack 2 (Πώς να σταματήσω τη διαταραχή πανικού)

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Αρχική