Τι είναι διπολική διαταραχή και πώς αντιμετωπίζεται;
Η διπολική διαταραχή ανήκει στις διαταραχές συναισθήματος και μπορεί να ξεκινήσει, είτε με καταθλιπτικό είτε με μανιακό επεισόδιο.
Συμπτώματα καταθλιπτικού επεισοδίου
1) Αλλαγές στη διάθεση. Βιώνεται μια αίσθηση απόγνωσης, θλίψης, έντονο εκνευρισμό. Νιώθετε ότι τίποτα δεν σας ευχαριστεί και σας κυριεύει μεγάλη ανησυχία συνεχώς για μικροπράγματα.
2) Αλλαγές στο τρόπο σκέψης. Νιώθετε ότι όλα είναι μάταια, αισθάνεστε ενοχές, νιώθετε ότι δεν αξίζετε, ότι είστε ανίκανος και η σκέψη σας είναι αδρανοποιημένη. Διογκώνετε τις δυσάρεστες πλευρές των καταστάσεων που ζείτε, δυσκολεύεστε να ανακαλέσετε πληροφορίες στο μυαλό σας και η συγκέντρωση σας έχει μειωθεί. Κάνετε σκέψεις να δραπετεύσετε από αυτό που βιώνετε ακόμα και με το θάνατο.
3) Αλλαγές στη σωματική ευεξία. Η όρεξη σας είτε έχει μειωθεί, είτε έχει αυξηθεί, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ξυπνάτε νωρίς ή έχετε μεγάλη υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας. Δεν έχετε επιθυμία για σεξουαλικές σχέσεις, νιώθετε συχνά πονοκεφάλους και σχεδόν κάθε δραστηριότητα σας φαίνεται βουνό.
4) Αλλαγές στην καθημερινότητα. Δεν επιθυμείτε την συναναστροφή με ανθρώπους, όλα σας μοιάζουν πληκτικά, αδιαφορείτε για την προσωπική σας υγιεινή και μένετε αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι.
Συμπτώματα μανιακού επεισοδίου
1) Αλλαγές στη διάθεση. Βιώνετε μια υπερβολικά ευφορική διάθεση και αισθάνεστε υπεραισιοδοξία. Διακρίνεστε από έντονο εκνευρισμό και ευερεθιστότητα. Η διάθεση σας είναι έντονη, παρορμητική και συχνά επιθετική. Έχετε τάσεις φυγής και εκδηλώνετε συχνά έντονο θυμό προς όλους γύρω σας. Δεν μπορείτε να μπείτε σε πλαίσια και επαναστατείτε με όλους και όλα, χωρίς διάκριση.
2) Αλλαγές στον τρόπο σκέψης. Η σκέψη σας γίνεται ανοργάνωτη, όπως και η ομιλία σας. Χαοτική και αποδιοργανωμένη. Πολλές φορές έχετε την εντύπωση ότι μπορείτε να διαβάσετε τη σκέψη του άλλου και προσαρμόζετε ανάλογα την συμπεριφροά σας, για να ελέγξετε τον κόσμο γύρω σας.
Υπερεκτιμάτε τις δυνατότητες σας, έχετε ιδέες μεγαλείου και διακρίνεστε από αδυναμία συγκέντρωσης και περιορισμένη κριτική ικανότητα.
Δυσκολεύστε να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα και να καταλάβετε το νοσηρό της κατάστασης σας.
3) Αλλαγές στη σωματική ευεξία. Η όρεξη σας συνήθως αυξάνεται ή μειώνεται λόγω της υπερδραστηριότητας. Έχετε μειωμένη ανάγκη για ύπνο και δεν αισθάνεστε κόπωση. Διακρίνεστε από έντονη υπερενεργητικότητα και σεξουαλική υπερδραστηριότητα.
4) Αλλαγές στην καθημερινότητα. Επιθυμείτε τη συναναστροφή με ανθρώπους, διακρίνεστε από έντονη κοινωνικότητα, χωρίς όρια. Εκδηλώνετε υπερκαταναλωτική συμπεριφορά και κάνετε αλόγιστες δαπάνες.
Επιπλέον σε έντονα μανιακό επεισόδιο, το άτομο μπορεί να εκδηλώσει και ψυχωτικές συμπεριφορές όπως φόβίες ότι κάποιος τον παρακολουθεί, ή πεποιθήσεις ότι συνομιλεί με ανώτερες δυνάμεις.
Είναι σύνηθες το άτομο να επισκέπτεται τον ειδικό κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, γιατί τότε βασανίζεται από αυτοκαταστροφικές σκέψεις.
Επίσης είναι σύνηθες, κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου, να επισκέπτονται τον ειδικό οι συγγενείς του γιατί η συμπεριφορά του είναι ζημιογόνα για τους γύρω του.
Η διπολική διαταραχή, διακρίνεται από συχνές υποτροπές.
Τα περιστατικά πυροδοτούνται από στρεσσογόνα γεγονότα που βιώνει το άτομο και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί.
Αρκετό χρόνοτης ζωή του, ένας διπολικός ασθενής θα τον περάσει σε κατάσταση νορμοθυμίας, δηλαδή συναισθηματικής ισορροπίας.
Πώς αντιμετωπίζεται;
1) Αρχικά είναι οφέλιμο να εκπαιδευτείτε ώστε να αναγνωρίσετε τα πρόδρομα συμπτώματα.
2) Απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχίατρο και ψυχολόγο και ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες τους.
3) Εκμεταλλευτείτε τα διαστήματα νορμοθυμίας για να μάθετε για την ασθένεια σας, να διαμορφώσετε μια ρουτίνα και ένα προγραμματισμό ημέρας που θα σταθεροποιεί τη διάθεση σας. Προσπαθήστε να καλύψετε τις ψυχολογικές και κοινωνικές σας ανάγκες και εκπαιδευτείτε σε τεχνικές που είτε θα σας ανεβάζουν τη διάθεση, είτε σας ηρεμούν,μετην καθοδήγηση του ψυχολόγου σας.
4) Γίνετε περισσότερο υποψιασμένοι αναφορικά με τη συμπτωματολογία και αποδεχτείτε το γεγονός ότι καθημερινά πρέπει να υποβοηθάτε τον εαυτό σας να διατηρεί μια ψυχολογική σταθερότητα.
5) Ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό και δώστε ώθηση στον εαυτό σας όταν η διάθεση σας είναι καταθλιπτική, είτε διοχετεύστε την υπερενεργητικότητα σας, όταν η διάθεση σας είναι ιδιαίτερα ευφορική.
6) Μειώστε την έκθεση σας σε στρεσσογόνους παράγοντες που πυροδοτούν τη διαταραχή και προστατεύστε όσο μπορείτε τον εαυτό σας, αναγνωρίζοντας τα όρια αντοχής του.
7) Εκπαιδευτείτε σχετικά με την ασθένεια σας και ενημερώστε και τους γύρω σας, ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται τη συμπτωματολογία σας και να λειτουργούν εξισορροπητικά.
Σχετική ιστοσελίδα
http://whatis.bipolar.gr/
Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531
Πρώτη συνεδρία δωρεάν. Δυνατότητα τηλεφωνικής και διαδικτυακής συνεδρίας.
Σχετικά βίντεο