Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω έναν δικό μου άνθρωπο, που πάσχει από κατάθλιψη;

Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ένας δικός μας άνθρωπος, είναι να συνειδητοποιήσει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, θέλει το χρόνο της, κάνει τον κύκλο της και το άτομο που τη βιώνει, μπορεί να κάνει μικρά βήματα σταδιακά και τις στιγμές που νιώθει ελάχιστα καλύτερα.
Υπάρχουν κάποιες ώρες της μέρας και κάποιες ελάχιστες στιγμές που το άτομο νιώθει, ένα ελάχιστο, πιο φωτεινό, τον κόσμο γύρω του.
Αρχικά προσπαθήστε να αξιοποιήσετε μαζί του τις "φωτεινές" του στιγμές, γιατί αυτές τις στιγμές, πρέπει να τις εκμεταλλευτεί για να κάνει ένα μικρό βηματάκι.
Προσπαθήστε να ακούσετε τις ανάγκες του ατόμου
. Μπορεί να μην έχει όρεξη να βγει βόλτα ή οποιαδήποτε εργασία, να φαντάζει «βουνό» στα μάτια του.
Με τη λογική ενός ανθρώπου που δεν αντιμετωπίζει αυτή την ασθένεια, το άτομο αυτό φαντάζει ένα άτομο που δεν προσπαθεί, που δεν αλλάζει στοιχεία στον εαυτό του, ενώ θα μπορούσε και που έχει αφεθεί σε μια κατάσταση, χωρίς να κάνει κάτι για να ξεφύγει.
Η αλήθεια όμως, είναι ότι πρέπει να αντιληφθείτε ότι το άτομο περνάει μια φάση στη ζωή του, που θέλει το χρόνο της και πρέπει να κάνει τον κύκλο της, για να περάσει.
Δεν επισπεύδεται η ίαση με τη βία.
Και σίγουρα είναι απαραίτητη η βοήθεια ειδικού ή και φαρμακευτικής αγωγής.
Επίσης, επειδή είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβιώνεις με ένα άτομο με κατάθλιψη, είναι σημαντικό, να μην περνάμε όλες μας τις ώρες μαζί του, γιατί αργά ή γρήγορα, οι αντοχές μας θα εξαντληθούν και η δική μας ενέργεια θα μειωθεί. Αντλούμε ενέργεια και εμείς από εξωτερικές πηγές, γιατί αλλιώς θα πέσουμε στην αναπόφευκτη παγίδα να κατηγορήσουμε τον άνθρωπο μας, γεγονός που πάει πίσω τη διαδικασία της ανάρρωσης του.
Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν συνδέουμε την κατάθλιψη με αδυναμία,  είναι μια ασθένεια με νευροβιολογική βάση που συνδέεται και επηρεάζει τις λειτουργίες του εγκεφάλου οπότε  με αυτή τη σοβαρότητα, πρέπει και να αντιμετωπιστεί.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531

Σχετικά βίντεο

Έχει κατάθλιψη. Πώς να βοηθήσω;
How to help someone with Depression –(Kati Morton). Πώς να βοηθήσεις κάποιον με κατάθλιψη.
Love Someone Who Has Depression? This is What You Need to Know.(Αυτά πρέπει να ξέρεις αν αγαπάς κάποιον με κατάθλιψη.)

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Διαταραχές συναισθήματος