Αισθάνομαι ότι έχω άγχος. Τι μπορώ να κάνω για να βοηθηθώ;

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε κάποιους φυσικούς τρόπους και δραστηριότητες οι οποίες λειτουργούν θετικά στην καταπολέμηση του άγχους.
Δραστηριότητες που αποτελούν ζωτικές παύσεις σκέψης και μας βοηθούν στο να «καθαρίσει» το μυαλό μας.

1) Γυμναστείτε
.
Μέσω της γυμναστικής απελευθερώνονται στον εγκέφαλο δυο χημικές ουσίες. Η βήτα ενδορφίνη και το ανανδαμίδιο. Και οι δύο ουσίες επιφέρουν ένα αίσθημα ευχαρίστησης και χαλάρωσης.
Παρακολουθείστε ένα πρόγραμμα γυμναστικής στο σπίτι, εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να γυμναστείτε σε ένα γυμναστήριο και βοηθήστε το μυαλό σας να κάνει μια παύση από τις έμμονες σκέψεις.
Να θυμάστε ότι όταν κουράζεται το σώμα, ξεκουράζεται το μυαλό σας.

2) Γελάστε
.
 Κατά τη διάρκεια του γέλιου παράγεται η β ενδορφίνη, η οποία δημιουργεί μια αίσθηση απόλαυσης και χαλάρωσης στον εγκέφαλο. Βάλτε λοιπόν, μια αστεία σειρά στην τηλεόραση, ή δείτε μια ευχάριστη κωμωδία και αμέσως οι ουσίες αυτές θα λειτουργήσουν ωφέλιμα στον οργανισμό σας.

3) Κάντε σεξ.
Η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, ενεργοποιούν τα κέντρα της απόλαυσης στον εγκέφαλο.
 Είναι γνωστό πως το σεξ, αλλά και η αυτοϊκανοποίηση λειτουργούν χαλαρωτικά στον εγκέφαλο.

4) Πάρτε σωστές αναπνοές
.
Οι σωστές αναπνοές από το διάφραγμα, σας βοηθούν να οξυγονώνεται σωστά τον εγκέφαλο σας ,ο οποίος όταν είμαστε αγχωμένοι, δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Πάρτε λοιπόν σωστές αναπνοές, ή ακολουθήστε κάποια τεχνική χαλάρωσης που σας προτείνεται από το διαδίκτυο.

5) Ασχοληθείτε με το κατοικίδιο σας.
 Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα κατοικίδια δρουν αγχολυτικά και μας βοηθούν να ξεφύγουμε από τις δυσάρεστες έννοιες της καθημερινότητας. Ασχοληθείτε με το κατοικίδιο σας, ή αν δεν έχετε ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε καλά, αν θα αποκτήσετε κάποιο τετράποδο φίλο.

6) Ασχοληθείτε με τα φυτά σας.
Η ενασχόληση με τον κήπο ή με τα φυτά λειτουργεί αγχολυτικά καθώς μας φέρνει σε επαφή με τη φύση και το θαύμα της ανάπτυξης της ζωής. Κάντε μια παύση και περιποιηθείτε τα φυτά ή τον κήπο σας.

7) Διαβάστε ένα βιβλίο.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου μειώνει το στρες και επιβάλει στο μυαλό να εστιάσει την προσοχή του σε ένα κείμενο και να φύγουν οι σκέψεις από το εκάστοτε πρόβλημα.
Διαβάστε λοιπόν, κάποιες σελίδες από το αγαπημένο σας βιβλίο και ταξιδέψτε μαζί του.

8) Ακούστε μουσική.
Είναι γνωστή η επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο. Ακούστε τη μουσική της αρεσκείας σας χωρίς να σκέφτεστε ή σκεφτείτε μόνο θετικά πράγματα και χαλαρώστε.

9) Γράψτε ημερολόγιο.
 
Η συγγραφή ημερολογίου δεν βοηθάει μόνο στο να εκφράσουμε τις σκέψεις μας αλλά και στο να τις οργανώσουμε. Πολλές φορές το άγχος προκαλείται από έντονη σύγχυση που νιώθουμε καθώς οι σκέψεις μας είναι ανακατεμένες μέσα μας.

10) Μιλήστε στον εαυτό τους.
 
Αυτό που παλιότερα λέγανε, «μιλάω στον εαυτό μου» νεότερες έρευνες, έχουν αποδείξει ότι λειτουργεί χαλαρωτικά, οργανώνει τον εγκέφαλο και τις κινήσεις μας και βοηθάει στη μείωση του άγχους.

11) Φάτε σωστά.
Για πρωινό πιείτε μια πορτοκαλάδα που μειώνει τα επίπεδα του στρες και προτιμήστε υδατάνθρακες. Επίσης για μεσημεριανό το ψάρι και το σπανάκι μειώνουν το άγχος και ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο (ορμόνης της χαράς).

12) Κάντε διαλογισμό ή προσευχή.
 Νεότερες έρευνες της νευροεπιστήμης, κατέδειξαν τα οφέλη του διαλογισμού, της προσευχής και της αυτοσυγκέντρωσης, για την χαλάρωση μας.
Είναι σημαντικό κάποια ώρα της μέρας να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχουμε και να ζητάμε δύναμη και φώτιση για όσα θα ακολουθήσουν.
Η προσευχή ή ο διαλογισμός δημιουργεί σπουδαία οφέλη στην χαλάρωση μας και μειώνουν την αίσθηση ανημποριάς και αδύναμου που μας διακατέχει όταν τα επίπεδα του στρες μας είναι ανεβασμένα.

13) Κάντε ένα ζεστό μπάνιο
.
Τα οφέλη του ζεστού μπάνιου είναι γνωστά. Βοηθάει στη χαλάρωση και αν συνοδεύεται και από ένα καλό μασάζ, επιτρέπει στο σώμα μας να χαλαρώσει και το μυαλό μας να ακολουθήσει. Αν πάλι είναι καλοκαίρι ένα μπάνιο στη θάλασσα επιδρά ακόμα καλύτερα στη χαλάρωση μας.

14) Κανονίστε συνάντηση με φίλους
.
Η επικοινωνία βοηθάει στην έκκριση οξυτοκίνης, το μοίρασμα των προβλημάτων μας με φίλους μας συνδέει κάτω από την κοινή διαπίστωση ότι δεν είμαστε οι μόνοι που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αλλά και μας ανακουφίζει μέσω της έκφρασης αυτών.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531

Σχετικά βίντεο

Τεχνική χαλάρωσης για το άγχος (Νικήτας Καυκιός)
Ξεπερνώντας το άγχος και το φόβο με EFT(Ρόμπερτ Ναντζέμυ)
Breathing techniques(Τεχνικές αναπνοής)
How to deal with anxiety -Immediate Anxiety Relief(Πώς να χειριστείς το άγχος-άμμεση ανακούφιση.)
How to overcome stress(Πώς να ξεπεράσεις το στρες)
Χαλαρωτική μουσική (3 ώρες ήχος θάλασσας)
Χαλαρωτική μουσική (Πιάνο και βροχή-1.30 ώρα )
Χαλαρωτική μουσική 8 ώρες -ήχοι φύσης

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Γενικά θέματα ψυχολογίας