Αναπαράγουμε τις συμπεριφορές που εμείς δεχτήκαμε;

Πολλές φορές τυγχάνει να αναπαράγουμε και να επαναλαμβάνουμε συμπεριφορές που εμείς οι ίδιοι δεχτήκαμε από οικεία μας άτομα.
Το βέβαιο είναι, ότι όλοι μιμούμαστε συμπεριφορές σε φάσεις ζωής, που οι δικές μας απόψεις και αρχές δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί.
Προσπαθώντας να διαμορφώσουμε μια ταυτότητα, μιμούμαστε και τα κοντινά άτομα επιρροής μας αποτελούν για εμάς μιμητικά πρότυπα, τις περισσότερες φορές ασυνείδητα. Για παράδειγμα, αν έχουμε δεχτεί μεγάλη κριτική από το οικείο μας περιβάλλον, το πιο πιθανό είναι να τείνουμε να κρίνουμε και εμείς τους γύρω μας.
Το πρώτο που θα πρέπει να πούμε γι’ αυτή τη διαδικασία είναι ότι είναι απόλυτα φυσιολογική και δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές, ακόμα κι αν οι συμπεριφορές που έχουμε μιμηθεί νιώθουμε ότι δεν μας ‘τιμάνε’.
Πέρα όμως απ’ αυτό είναι βασικό να αντιληφθούμε τις συμπεριφορές που αποτελούν αντικείμενο μίμησης. Συνήθως ότι δεν είναι δικό μας, ο οργανισμός μας θέλει να το αποβάλει γιατί δεν το έχει αφομοιώσει, οπότε αισθάνεται μια δυσφορία όταν το διατηρεί. Τα χαρακτηριστικά εκείνα που δεν είναι δικά μας, και  αν αναλογιστούμε έχουν προέλθει από μίμηση, είναι χαρακτηριστικά τα οποία μας δυσχεραίνουν τη ζωή .
Πολλές φορές μπερδευόμαστε και νομίζουμε ότι είναι στοιχεία του εαυτού μας και τα διατηρούμε αντιδραστικά, ενώ ταυτόχρονα υποφέρουμε από εσωτερικές συγκρούσεις.
Για παράδειγμα πολλές φορές αντιδραστικά και μόνο μας αρέσει που οι άλλοι μας φωνάζουν ‘δύστροπους’ γιατί αυτό το χαρακτηριστικό νιώθουμε ότι μας ξεχωρίζει από τους άλλους και το διατηρούμε σαν κόρη οφθαλμού, βιώνοντας ενίοτε τις εσωτερικές μας συγκρούσεις  που όμως σύντομα κατευνάζουμε. Αυτό το στοιχείο μπορεί απλά να είναι ένα στοιχείο μίμησης και να μη έχει καμία σχέση με την δική μας πραγματική υπόσταση.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να απογυμνώσουμε τον εαυτό μας από τα στοιχεία αυτά που έχουμε μιμηθεί και δεν μας αντιπροσωπεύουν πια και να τα πετάξουμε από πάνω μας γιατί πολλές φορές νομίζουμε ότι ο εαυτός μας είναι όλα αυτά αλλά τελικά ο εαυτός μας απαλλαγμένος από αυτά τα μιμητικά χαρακτηριστικά λυτρώνεται και νιώθει πραγματικά ελεύθερος να αυτενεργήσει.

Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Γενικά θέματα ψυχολογίας