Είναι σημαντικό να θέτουμε στόχους στη ζωή μας;

Είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε στόχους στη ζωή μας, ώστε να μπορούμε να προσανατολιστούμε για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρουμε .
Εκτός από την επίγνωση του ταλέντου μας και των ορίων μας, βασικό βήμα για την κατάκτηση της αυτογνωσίας μας και για να αποκτήσουμε 'ισχυρή ταυτότητα', είναι και η επίγνωση των επιθυμιών μας.
Καλό θα είναι μια τέτοια διαδικασία να γίνεται σε μια ώριμη και νηφάλια φάση της ζωής μας όπου οι αποφάσεις μας θα έχουν ληφθεί μετά από επεξεργασία και σκέψη και μετά από την εκτίμηση ρεαλιστικών δεδομένων.
Συγκεκριμένα η στοχοθεσία:
1) ασυνείδητα μας ξεαγχώνει, παρόλο που για κάποιους φαντάζει καταναγκαστικό έργο, γιατί τα δεδομένα δεν κινούνται με ασάφεια πια μέσα μας, οπότε παύουμε να αποτελούμε υπάρξεις που ονειροβατούν και δεν ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή τους.
2) μας προσγειώνει γιατί προϋποθέτει και την εξεύρεση του δρόμου επίτευξης των στόχων μας γεγονός που μας αναγκάζει να δούμε τη ζωή με μια πιο ρεαλιστική ματιά.

Έχει παγίδες η στοχοθεσία;

Όταν οι άνθρωποι λειτουργήσουν στα άκρα τους τότε μπορούν να πέσουν στις παγίδες των ίδιων τους των ανακαλύψεων. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι στα άκρα τους, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες.
1) Σε αυτούς που λειτουργούν με ασάφεια, δεν έχουν στόχους και άγονται και φέρονται από τις καταστάσεις της ίδιας της ζωής τους και
2) Σε αυτούς που τους ορίζουν καταναγκαστικά οι στόχοι και οι επιθυμίες τους και όλη τους η ζωή, κινείται με ψυχαναγκαστικό τρόπο μόνο γύρω απ’ αυτούς.

Και οι δύο κατηγορίες εκφράζουν μια ανισορροπία. Το φυσιολογικό και το πιο ακίνδυνο είναι να μην ενταχτούμε σε καμία απ΄ τις δυο κατηγορίες και απλά να προσδιορίζουμε τους στόχους μας, χωρίς αυτοί, αν διαπιστώσουμε ότι δεν μας «θέλουν», να αποτελούν τα καταναγκαστικά δεσμά μας.
Καλό είναι να μας διακρίνει παράλληλα και η ευελιξία να προσαρμόζουμε τους στόχους μας ανάλογα με τις περιστάσεις και να αλλάζουμε και ριζικά δρόμους, αν αυτό κρίνουμε ιδανικότερη επιλογή.

Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Γενικά θέματα ψυχολογίας