Με ποιους τρόπους λαμβάνουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα;

Οι άνθρωποι ανάλογα με την διαπερατότητα τους στην λήψη των μηνυμάτων του εξωτερικού περιβάλλοντος, στα άκρα τους, χωρίζονται σε 2 κατηγορίες.
1) Σε αυτούς που είναι απόλυτα διαπερατοί και ανοιχτοί από τις εξωτερικές επιρροές,
δηλαδή σε αυτούς που επηρεάζονται άμεσα από τον εξωτερικό τους περίγυρο και δεν φιλτράρουν τίποτα από ότι λαμβάνουν. Καταπίνουν σχεδόν «αμάσητη» οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή και διακρίνονται για την αστάθεια και τη μεταβλητότητα τους
2) Σε αυτούς που δεν τους διαπερνάει τίποτα και είναι κλειστοί σε όποια εξωτερική επιρροή και να παρεμβληθεί. Αυτοί κρατάνε τις απόψεις τους αυτούσιες, χωρίς να τις προσαρμόζουν καθόλου, διακρίνονται για την απολυτότητα και την ισχυρογνωμοσύνη τους και κάθε φορά που νιώσουν ότι κάποιος «εισβολέας» πάει να μπει στο χώρο τους επιστρατεύουν όλους τους μηχανισμούς άμυνας που έχουν (π. χ επιθετικότητα, αντιδραστικότητα) για να διατηρήσουν με νύχια και με δόντια το 'οχυρό' τους ανέπαφο.

Από τι χαρακτηριστικά διακρίνεται η κάθε κατηγορία;

Η μεν πρώτη κατηγορία απαρτίζεται από άτομα που δεν εμπιστεύονται τον ίδιο τον εαυτό τους και είναι ικανοί να απαρνηθούν όλες τις απόψεις τους και να υιοθετήσουν μια άποψη η μια επιλογή ενός άλλου
, τον οποίο θα εμπιστευτούν περισσότερο από τον ίδιο τους τον εαυτό και θα του επιτρέψουν να τους παρασύρει.

Η δε δεύτερη κατηγορία, απαρτίζεται από άτομα που δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους άλλους και θεωρούν ότι με την οχύρωση τους αυτή, και με το να μην μπαίνουν στον κόπο καν να επεξεργαστούν κανένα εξωτερικό μήνυμα, προστατεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό από την εσωτερική σύγκρουση που προκύπτει μέσω της εσωτερικής αμφισβήτησης τους.

Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Γενικά θέματα ψυχολογίας