Μπορεί το ίδιο μας το ταλέντο να μας 'καταστρέψει';

Καλλιέργεια ταλέντου

Το ταλέντο του καθενός ,αποτελεί κάτι στο οποίο έχει μεγαλύτερη ικανότητα και μια δεξιότητα που έχει αναπτυχθεί δυσανάλογα απ’ τις άλλες .
Μπορεί να καταστεί καταστροφικό για την ίδια την ύπαρξη ανάλογα με τον τρόπο που το διαχειρίζεται ο καθένας μας.
Αν εκτός από το επαγγελματικό και δημιουργικό κομμάτι που έχει ανάγκη κάθε άνθρωπος, δεν αναπτυχθεί παράλληλα και το προσωπικό κομμάτι των ανθρωπίνων σχέσεων,
τότε το άτομο ασχολείται μονομερώς με κάτι το οποίο καταλήγει να είναι και αυτό που τελικά τον 'καταστρέφει'.
Η μονομέρεια σε απορροφά και το μονομερές ρούφηγμα δεν οδηγεί στην ευτυχία. Η ενέργεια όταν μοιράζεται σε σωστές κατευθύνσεις δημιουργεί στο άτομο μια αίσθηση πληρότητας και ολοκληρωμένης αίσθησης του εαυτού.
Η λύση λοιπόν, για να μην μας 'καταστρέψει' το ταλέντο μας, είναι να μοιράσουμε την ενέργεια μας παράλληλα με την αξιοποίηση της δημιουργικότητας μας και στις ανθρώπινες σχέσεις, που αποτελούν ένα από τα δυσκολότερα κεφάλαια μελέτης της ζωής καθώς οι βαθιές οικείες σχέσεις ζωής αποκαλύπτουν τα κενά μας και ο σύντροφος, ο φίλος ή το παιδί μας δεν μας εκτιμάει για το ταλέντο μας, αλλά για το πόσο επάρκεια έχει η ολότητα μας, για το πόσο δηλαδή θεωρούμαστε αρκετοί στα μάτια των αγαπημένων μας.
Το ταλέντο μας, επειδή αποτελεί την κλίση μας είναι ο δρόμος που «μας βολεύει» να είμαστε και να τραβάμε και οι αγαπημένοι μας άνθρωποι είναι αυτοί που μας αποκαλύπτουν πόσο πρέπει να εκτιμάμε τον εαυτό μας στο σύνολο του και μόνο αυτοί μπορούν μα μας βοηθήσουν να ισορροπήσουμε την προσωπική μας αλαζονεία.

Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Γενικά θέματα ψυχολογίας