Ποιες είναι οι φάσεις στις οποίες διακρίνεται συνήθως μια ψυχική ασθένεια;
Κατά μέσο όρο οι φάσεις μια ασθένειας είναι τρεις.
1) Αρχικά παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια τα οποία μας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα σημάδια αυτά μπορεί να είναι σημάδια που παρατηρούνται στο σώμα μας ή στην ψυχή μας(διάθεση, παράλογες σκέψεις). Στο επίπεδο αυτό είναι που μπορούμε ακόμα, να προλάβουμε την μετέπειτα πορεία μας γιατί ακόμα το μυαλό και το σώμα μας έχει μια στοιχειώδη δυναμική να πετάξει από πάνω του με την κατάλληλη οχύρωση, τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα.
Για παράδειγμα, αν παρατηρήσεις καταθλιπτική διάθεση η άμεση κοινωνική υποστήριξη αγαπημένων σου ανθρώπων, θα σε βοηθήσει να βγεις γρηγορότερα από την «παγίδα» της ασθένειας. Στο σημείο αυτό, είναι που επιβαρυντικές σκέψεις τύπου, «ωχ πάω να πέσω στην παγίδα αυτή γιατί έχω κληρονομικότητα» σε οδηγούν ταχύτερα στο επόμενο στάδιο αντί να σε προφυλάξουν, γιατί εν μέρει, ότι σκεφτόμαστε το προκαλούμε.
2)Το επόμενο στάδιο είναι το στάδιο της έξαρσης της ασθένειας. Σε αυτό το στάδιο πρέπει με υπομονή να βιώσεις ότι προκλήθηκε χωρίς να ψάχνεις τις αιτίες γιατί δεν διαθέτεις τη νηφαλιότητα και την καθαρή σκέψη για να μπορέσεις να τις διακρίνεις. Το καλύτερο είναι σε αυτή τη φάση, επειδή είναι μια αδύναμη φάση του εαυτού σου, να μη του πηγαίνεις κόντρα, να του κάνεις τα χατίρια και παράλληλα όμως να φροντίζεις να κρατάς την καθημερινότητα σου σε μια ροή, ώστε να μην σκέφτεσαι αρνητικά . Να εστιάζεις αλλού και να μην πιέζεις επιτακτικά τον εαυτό σου να βγει από την ασθένεια. Να φροντίζεις επίσης με τις δραστηριότητες που επιλέγεις, να τον κατευνάζεις και να τον ηρεμείς.
3)Το τρίτο και τελικό στάδιο είναι η φάση της ανάρρωσης που νιώθεις ότι αρχίζεις και αποκτάς δυναμική να ξεφύγεις από την ασθένεια σου. Στο σημείο αυτό, είναι που πρέπει να εκμεταλλευτείς αυτή την εκκολαπτόμενη δυναμική και να την αξιοποιήσεις ώστε να βγεις απ’ όλο αυτό ταχύτερα με το να αρχίζεις σταδιακά να ασχολείσαι με δραστηριότητες που έκανες πριν αρρωστήσεις. Σε αυτό το στάδιο και όταν πραγματικά νιώσεις ότι ξαναβρήκες κρυμμένα κομμάτια σου, καλό θα είναι να φροντίζεις να ενημερωθείς για τη φύση, τα συμπτώματα της ασθένειας σου, αλλά και να αποτελέσει μέλημα σου να αποκτήσεις μια ισχυρή και ρεαλιστική εικόνα του εαυτού σου, που θα πατάει σε στέρεα βάση.
Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr