Πώς η τέχνη επηρεάζει την προσωπικότητα του ατόμου;

Tεχνη και ψυχική υγεία

Η τέχνη μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα του ατόμου.
Συγκεκριμένα:
1) Διοχετεύει την εσωτερική του δημιουργικότητα και ενέργεια και την κατευθύνει στην εξευγενισμένη της μορφή.
Άτομα που κρύβουν στοιχεία του εαυτού τους, μέσω της τέχνης μπορούν να βρουν μια υγιή δίοδο για να τα εκφράσουν και να λειτουργούν με μεγαλύτερη ισορροπία στους υπόλοιπους τομείς.
2) Αποκαλύπτονται εσωτερικές ευαισθησίες, είτε ενεργοποιούνται ευαισθησίες.
3) Σε βοηθάει να εκφράσεις πολλές πτυχές του εαυτού σου μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο.
4) Βελτιώνει τη μνήμη και αυξάνει τις γνώσεις σου.
5) Διευρύνει το πνεύμα και ανοίγει το μυαλό.
6) Σε ταξιδεύει, οδηγώντας σε μονοπάτια που χάνεσαι από την πραγματικότητα.

Παγίδες ενασχόλησης με ένα είδος τέχνης

Η τέχνη είναι κάτι σφαιρικό καλύπτει μεγάλο φάσμα και διάφορα είδη και εποχές. Η εξειδίκευση μας με μια μορφή τέχνης, κρύβει διάφορες παγίδες που γενικά οι παγίδες αυτές είναι παγίδες, της κάθε εξειδίκευσης.
1) Όταν εξωτερικεύεις  όλες τις πτυχές σου μέσα σε ένα συγκεκριμένο ασφαλές πλαίσιο,  στο τέλος καταλήγεις να εξαρτηθείς από αυτό και να μην μπορείς να το αποχωριστείς. Η εξάρτηση αυτή έχει συνέπειες και στα αγαπημένα σου άτομα καθώς  δεν προσφέρουν την πρακτικότητα της παρουσίας τους.
2) Δυσκολεύεσαι να κοινωνικοποιηθείς, καθώς το πραγματικό περιβάλλον δεν αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον και η υπερβολική σου ενασχόληση με αυτό σε αποκόπτει από τη ροή της πραγματικότητας.
3) Μέσω της τέχνης καλλιεργείται η αναλυτικότητα σου και η τελειομανία σου καθώς επιδιώκεις πάντα κάτι ακόμα καλύτερο που ποτέ δε θα μπορέσεις να φτάσεις.Η τελειομανία προκύπτει καθώς έχεις ρίξει σε αυτό τον τομέα μόνο το βάρος της προσωπικής σου ενασχόλησης, οπότε πιστεύεις ότι είναι ο μόνος τομέας από τον οποίο πραγματικά παίρνεις πράγματα, άρα και ο μόνος από τον οποίο μπορείς να περιμένεις την πολυπόθητη πληρότητα η οποία όμως δεν πρόκειται να έρθει ποτέ, γιατί η πληρότητα δεν έρχεται ποτέ με το να είσαι καλός μόνο σε ένα ρόλο στη ζωή σου.
4) Ο ναρκισσισμός, η εκλεκτικότητα, η ελιτίστικη συμπεριφορά και η αλαζονεία των καλλιτεχνών είναι κάτι σύνηθες καθώς νιώθουν ότι ασχολούνται με κάτι πολυτελές και εξευγενισμένο που οι υπόλοιποι «λαϊκοί τύποι» δεν είναι σε θέση να ακουμπήσουν. Ο ναρκισσισμός αυτός συνδυάζεται με την έντονη διδακτικότητα, την ελλιπή προσαρμοστικότητα στη διαφορετικότητα, τις υπερφίαλες και πομπώδεις συμπεριφορές και τη γενικότερη «υπεράνω στάση».
5) Το υπερβολικά ανοιχτό πνεύμα οδηγεί στο να διαμορφώνουν τη ζωή τους χωρίς πλαίσια κανόνες και όρια.

Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Γενικά θέματα ψυχολογίας