Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο αισιόδοξα την οικονομική κρίση;

Η χώρα μας, πρωτίστως αυτή την εποχή  περνάει μια κρίση ταυτότητας και μετά από αυτή την κρίση θα επαναπροσδιοριστεί.
Όπως και ο άνθρωπος, μετά από μια κρίση ταυτότητας, καταλαβαίνει να αναγνωρίζει τα πραγματικά του εφόδια ζωής και όχι τα πλασματικά του και αυτά που νομίζει ότι διαθέτει, έτσι θα λειτουργήσει και η χώρα μας, ή αλλιώς έτσι οφείλουν να λειτουργήσουν όσοι έχουν τις βασικές ευθύνες για το μέλλον της.

Ας σκεφτούμε αισιόδοξα ότι, θα αξιοποιηθούν τα εφόδια της και θα πάει μπροστά με μεγαλύτερη σοφία.
Απλά τώρα που είμαστε στη φάση που τα πράγματα 'πιάνουν πάτο' σίγουρα είναι μια δύσκολη συνθήκη.
Τις περισσότερες φορές όμως τα πράγματα αν δεν φτάσουν στο κατώτατο όριο τους δύσκολα μεταβάλλονται.
Όλα είναι δύσκολα σε μεταβατικές περιόδους.
Τα πράγματα σίγουρα είναι καλύτερα όταν βγαίνουν στην επιφάνεια οι αλήθειες, παρά οι ψευδαισθήσεις και οι υποκρισίες.

Όπως και ο άνθρωπος στη γνησιότητα του είναι πιο λειτουργικός και όχι στην υποκρισία του και στη φάση που δεν γνωρίζει καν πτυχές του εαυτού του, έτσι και η χώρα μας στη γνησιότητα της θα γίνει πιο λειτουργική, θα μάθει να αξιοποιεί τα υπάρχοντα εφόδια της και θα αποκτήσει σπουδαιότητα, ταυτότητα και πραγματική αξία.
Όσο για το κάθε άτομο χωριστά που είναι πολίτης αυτής της χώρας, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες βλέποντας τες ως μια ευκαιρία για να ανακαλύψει νέες συνθήκες ζωής (π. χ η έξοδος του να είναι μια ανέξοδη βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς ή ένα μπάνιο σε μια κοντινή θάλασσα), να πάρει καινοτόμες αποφάσεις (π. χ εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση) και να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες για να ζήσει καλύτερα.
Οι αντιδράσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές, απλά όταν μια κατάσταση είναι έτσι, ρεαλιστικά πια, τότε ρεαλιστικά και εμείς πρέπει να την αποδεχτούμε, γιατί τα υπόλοιπα δεν ωφελούν και απλά καθυστερούν την προσαρμογή μας, που αργά ή γρήγορα θα έρθει.
 Ας ελπίσουμε και ας ενώσουμε την αισιοδοξία μας να πατήσουμε πια στις πραγματικές μας βάσεις και στην αναγνώριση των πραγματικών μας εφοδίων, ώστε να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση τους ο καθένας ατομικά.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531

 

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Γενικά θέματα ψυχολογίας