Ποιες οι κυριότερες νευρώσεις-αγχώδεις διαταραχές;

Το άρθρο απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν να ενημερωθούν στα πλαίσια της ψυχοεκπαίδευσης, για το ποιες είναι οι κυριότερες νευρώσεις/αγχώδεις διαταραχές.
Μέσω της ενημέρωσης, μπορούμε να γίνουμε βοηθητικοί στον εαυτό μας και στους οικείους μας ανθρώπους.

Παρακάτω θα παρουσιαστούν οι κυριότερες νευρώσεις-αγχώδεις διαταραχές, με τη βασική τους συμπτωματολογία.

1) Διαταραχή πανικού
Κατάσταση κατά την οποία βιώνουμε έντονο άγχος με τη μορφή απρόβλεπτων κρίσεων. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, φοβόμαστε το θάνατο, την τρέλα και νιώθουμε παντελή έλλειψη προσωπικού ελέγχου.

2) Φοβίες
Κατάσταση υπερβολικού και αδικαιολόγητου φόβου, με παρουσία ή προοπτική παρουσίας ενός αντικείμενου, ανθρώπου, ζώου, περιβάλλοντος, κατάστασης και με κάθε τρόπο, αποφυγή και άρνηση επαφής με το αντικείμενο φόβου.
Κυριότερα είδη φοβίας
α) αγοραφοβία: φόβος που αναπτύσσεται κατά την έκθεση σε πολύ κόσμο.
β) κοινωνική φοβία: φόβος κοινού, έκθεσης, κριτικής και ταπείνωσης.
γ) ειδική φοβία: φόβος για κάτι συγκεκριμένο, π.χ φόβος στη θέα αίματος.

3) Ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή(εμμονές):
Κατάσταση κατά την οποία το άτομο νιώθει εξαναγκασμένο παρά τη θέληση του, να επαναλαμβάνει σκέψεις και να ενεργεί βάση υποχρεωτικών συμπεριφορών που ασκούν πάνω του μια ανεξέλεγκτη έλξη, καθώς χάνει την κυριαρχία του εαυτού του.

4) Υστερία
Κατάσταση κατά την οποία το άτομο επινοεί μια διαταραχή, που αφορά το μυαλό και το σώμα, π.χ ανικανότητα να περπατήσει, να μιλήσει, ακόμα και παράλυση, χωρίς να παρατηρούνται οργανικά παθολογικά αίτια.

5) Υποχονδρία
Διαταραχή όπου στο άτομο κυριαρχεί η πεποίθηση, σαν έμμονη ιδέα, ότι είναι άρρωστο, χωρίς να υπάρχει πραγματική αιτία. Τα άτομα κάνουν συνεχώς ιατρικές επισκέψεις και τεχνικές θεραπείας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μάθουν την εσωτερική αρρώστια, που εξηγεί τον πόνο που νιώθουν στο σώμα, το οποίο το αντιλαμβάνονται ως ένα τόπο που δε λειτουργεί σωστά.

6) Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
 
Διαταραχή όπου το άτομο εμφανίζει έντονο άγχος διάρκειας άνω των 6 μηνών, χωρίς να συνδέεται με συγκεκριμένες συνθήκες. Το άγχος αυτό συνοδεύεται  από υπερένταση, ευερεθιστότητα, αίσθημα κόπωσης, φόβο εμφάνισης ασθένειας, και ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως γαστρεντερολογικά θέματα, πονοκεφάλους, πόνους στο στήθος, χωρίς παθολογικά αίτια.

7) Διαταραχή μετατραυματικού στρες
Διαταραχή όπου το άτομο μετά από μια τραυματική εμπειρία π.χ βίωση μιας φυσικής καταστροφής, αναβιώνει σε τακτά διαστήματα στιγμιότυπα από την εμπειρία αυτή. Παρουσιάζει επίσης δυσκολίες στον ύπνο, έντονους εφιάλτες, κατάθλιψη, θυμό και ευερεθιστότητα.

8) Διασχιστικές διαταραχές
Οι διασχιστικές διαταραχές, είναι διαταραχές κατά τις οποίες το άτομο αποσυνδέεται από την πραγματική του ταυτότητα και  διακρίνονται στις παρακάτω:

α) Ψυχογενής/διασχιστική αμνησία, αμνησία, όπου το άτομο μέσω της αμνησίας αποσυνδέεται από την πραγματικότητα.

β) Ψυχογενής/διασχιστική φυγή, όπου το άτομο μέσω της φυγής του από την οικογένεια και από την ήδη υπάρχουσα ζωή του, αποκτάει άλλη ταυτότητα.
 Η επιστροφή του μετά, στην προηγούμενη ταυτότητα, γίνεται με αιφνίδιο τρόπο, ενώ το άτομο εμφανίζει πλήρη αμνησία των γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της φυγής του.

γ) Διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας ή διασχιστική διαταραχή ταυτότητας, όπου το άτομο εναλλάσσει διάφορες προσωπικότητες.

δ) Διαταραχή αποπροσωποποίησης, όπου  το άτομο μιλά και εκφράζεται σαν να είναι αποστασιοποιήμενο από τον εαυτό του και νιώθει ότι όσα του συμβαίνουν είναι σαν να συμβαίνουν σε ένα όνειρο.

9) Διαταραχές στη λήψη τροφής
Οι διαταραχές στη λήψη τροφής διακρίνονται σε:

α) Ψυχογενής νευρική ανορεξία: πεισματική άρνηση για τροφή, απώλεια βάρους, αμηνόρροια, αδικαιολόγητη επιρροή βάρους στην εκτίμηση του εαυτού.
-Περιοριστικός τύπος: άτομο που περιορίζει τον εαυτό του και δε βιώνει καταστάσεις υπερφαγίας και ανάγκης για κάθαρση.
-Τύπος υπερφαγίας -κάθαρσης: το άτομο που κάποιες στιγμές τρώει πολύ και ό,τι τρώει έχει ανάγκη μετά να το διώξει από τον οργανισμό με πρόκληση εμετού.

β) Ψυχογενής βουλιμία: μεγάλη ποσότητα τροφών που καταβροχθίζεται συνήθως βιαστικά και κρυφά, αίσθηση έλλειψης προσωπικού ελέγχου και πολλές φορές ακατάλληλη αντισταθμιστική συμπεριφορά με εμετό.
-Τύπος κάθαρσης: πρόκληση εμετού.
-Τύπος μη κάθαρσης: υπερβολική άσκηση μετά από γεύμα.

γ) Νευρική ορθορεξία: νευρική ανάγκη του ατόμου με ψυχοκαταναγκαστικές συμπεριφορές-εμμονές, να τρώει αποκλειστικά υγιεινά και βιολογικά προϊόντα και να τρέφεται σωστά, βιώνοντας έντονο άγχος ακόμα και στην παραμικρή παρασπονδία.

Για παραπάνω πληροφορίες σχετικά με την καθεμία διαταραχή, δείτε τα επόμενα άρθρα. Οποιαδήποτε διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένο ειδικό ψυχικής υγείας.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Νευρώσεις-Αγχώδεις διαταραχές