Τι είναι οι διασχιστικές ή αποσυνδετικές διαταραχές και πώς αντιμετωπίζονται;

Οι διασχιστικές διαταραχές ανήκουν στις νευρώσεις και χαρακτηρίζονται από μια τάση του ατόμου να αποσυνδέεται από την πραγματική του ταυτότητα.

Οι διασχιστικές διαταραχές διακρίνονται στη διασχιστική  αμνησία, στη διασχιστική φυγή, στη διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας και στην αποπροσωποποίηση.

Στη διασχιστική αμνησία το άτομο μέσω της αμνησίας αποσυνδέεται από την πραγματικότητα. Ξεχνάει βασικές πληροφορίες για τον εαυτό του όπως όνομα, επάγγελμα, οικογένεια. Υπάρχει έκπτωση στην κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική λειτουργικότητα του ατόμου. Η έναρξη και ο τερματισμός της αμνησίας μπορεί να είναι αιφνίδιες.

Στη διασχιστική φυγή το άτομο μέσω της φυγής του αποκτάει άλλη ταυτότητα. Αφήνει πίσω την οικογένεια του, δεν θυμάται το παρελθόν του και λαμβάνει μια εξ ολοκλήρου νέα ταυτότητα, συνήθως πιο εξωστρεφούς, με λιγότερες αναστολές. Εμφανίζεται με νέο όνομα, επάγγελμα, και δημιουργεί νέες κοινωνικές σχέσεις. Η επιστροφή του στην προηγούμενη ταυτότητα του γίνεται με αιφνίδιο τρόπο, ενώ το άτομο εμφανίζει πλήρη αμνησία των γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της φυγής του.

Στη διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας ή διασχιστική διαταραχή ταυτότητας, το άτομο εναλλάσσει διάφορες προσωπικότητες. Μέσα στο ίδιο άτομο υπάρχουν δυο ή περισσότερες προσωπικότητες η καθεμία από τις οποίες έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που συνήθως είναι αντίθετα από εκείνα των άλλων προσωπικοτήτων.
Τέλος, στην αποπροσωποποίηση το άτομο μιλά και εκφράζεται σαν να είναι αποστασιοποιήμενο από τον εαυτό του. Νιώθει ότι  δεν μπορεί να ελέγξει τις πράξεις του, ότι είναι αποστασιοποιημένο από το περιβάλλον του και ότι όσα του συμβαίνουν είναι σαν να συμβαίνουν σε ένα όνειρο.

Πώς αντιμετωπίζονται;
1) Με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.
2) Με ύπνωση.
3) Επικουρικά βοηθάει και η εκπαίδευση για τα φύση της διαταραχής.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531

Σχετικά βίντεο

Dissociation, what is it, how do we deal with it? Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις διασχιστικές διαταραχές;
The Dissociative Disorders. (Διασχιστικές διαταραχές)
Are you experiencing Dissociation? (Έχεις διασχιστική διαταραχή;)

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Νευρώσεις-Αγχώδεις διαταραχές