Ποιο είναι το πρώτο βήμα;

Αρχικό στάδιο για το χτίσιμο μιας ισχυρής προσωπικότητας, είναι να αποκτήσουμε επίγνωση των πλεονεκτημάτων και των εφοδίων, μέσω των οποίων θα πορευτούμε αξιοποιώντας τα, αλλά και των μειονεκτημάτων-αδυναμιών που τη δεδομένη χρονική στιγμή μας ταλαιπωρούν, ώστε να πάψει να μας φοβίζει και να μας προδίδει ο ίδιος μας ο εαυτός.

Μέσω της καθημερινής παρατήρησης της συμπεριφοράς μας και της καταγραφής των προσωπικών μας συμπερασμάτων για τον εαυτό μας, θα βοηθηθούμε να οριοθετήσουμε καλύτερα τα στοιχεία του χαρακτήρα μας. Κάθε στοιχείο που εντοπίζουμε θα το τοποθετούμε στην ανάλογη κατηγορία.

1.Καταγραφή:
α) αρνητικών στοιχείων του χαρακτήρα μας (υπερβολών-ελλείψεων-δυσκολιών)
β) φόβων
γ) προσωπικών αμυνών -αντιδράσεων
δ) αναγκών και
ε) θετικών στοιχείων.
Ακολουθεί το παράδειγμα για την κατανόηση του πρώτου βήματος.

Θα παραθέσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα υλοποίησης του πρώτου βήματος για να γίνει πιο κατανοητό .Το παράδειγμα υλοποιήθηκε σε πραγματικές συνθήκες και με τη βοήθεια συνεδριών, σε άτομο ηλικίας 30 ετών. Μπορεί με κάποια στοιχεία του παραδείγματος να ταυτιστεί και η δική σας προσωπικότητα. Αν συμβεί αυτό τα καταγράφεται και στο δικό σας οδηγό ή προσθέτετε νέα στοιχεία.

Παράδειγμα καταγραφής ελλείψεων

Παράδειγμα καταγραφής ελλείψεων

Ελλιπής αυτοπειθαρχία
Σαν άνθρωπος υποκύπτω στη στιγμή και δεν σκέφτομαι μακροπρόθεσμα γιατί δεν μου αρέσει να πιέζω τον εαυτό μου στο παρόν μου. Έχω ελλιπείς αντιστάσεις στις προκλήσεις της ζωής, και μου αρέσει να λειτουργώ καθημερινά με απόλυτη ελευθερία-ασυδοσία.
Δεν μου αρέσει να κάνω τίποτα επειδή πρέπει(άσχετα ότι κάνω), αλλά επειδή έχω αντιληφθεί τη χρησιμότητα του.

Ελλιπής σταθερότητα
Με διακρίνει μια αστάθεια, που κάνει όλες μου τις παρατηρήσεις και ανακαλύψεις να μην λειτουργούν με διάρκεια. Ξεκινάω να λειτουργώ με βάση κάτι που έχω σκεφτεί ,και με την πρώτη ανεπάρκεια ,αμφισβητώ τη θέση μου , και πολλές φορές την ακυρώνω. Στην καλύτερη θα αναπτύξω μια νέα θεωρία με στοιχεία της παλιάς, την οποία τη θεωρώ εμπλουτισμένη και επαρκέστερη.

Έλλειψη συγκεκριμένης σκέψης
Έχω πολύ γενική και χαοτική σκέψη. Δίνω γενικές πληροφορίες και εξαιτίας και της συστολής μου ,έχω δυσκολία στον προφορικό λόγο και στη διατύπωση συγκεκριμένων απόψεων. Για να λειτουργήσω συγκεκριμένα ,αποτελεί για μένα απαραίτητη προϋπόθεση η εκ των προτέρων προετοιμασία και οργάνωση.

Ελλιπής συγκέντρωση
Είμαι πολύ αφηρημένη και κουράζομαι να συγκεντρώνομαι πολύ ώρα σε μια δραστηριότητα. Έχω ποικίλα ενδιαφέροντα και μου αρέσουν οι συχνές εναλλαγές. Όταν τα θέματα συζήτησης δεν είναι των ενδιαφερόντων μου, προσποιούμαι ότι παρατηρώ και ότι ακούω αυτά που λέει ο άλλος. Έχω δυσκολίες στο να αφοσιωθώ σε κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ελλιπής σαφήνεια
Δεν δίνω σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα και ο άλλος πολλές φορές, δεν μπορεί να βγάλει ξεκάθαρα συμπεράσματα απ‘ όσα λέω και κάνω γιατί πολλές φορές διακρίνονται από αντιφάσεις.

Έλλειψη αξιοπιστίας στα οικεία μου πρόσωπα
Δεν μου αρέσει να προγραμματίζω γεγονότα γιατί θέλω όλα να γίνονται βάση της στιγμής και της διάθεσης μου εκείνη την ώρα. Μου δίνει μεγαλύτερη ελευθερία αυτό από τη μια, από την άλλη, δεν μπορεί κάποιος δικός μου άνθρωπος να εμπιστευτεί ότι θα είμαι συνεπής σε αυτό που έχουμε προσυμφωνήσει. Ελεύθερα και με δόσεις αναξιοπιστίας, λειτουργώ στα οικεία μου πρόσωπα, καθώς σε αυτά θέλω να είμαι αυθόρμητη, και με το τρόπο αυτό να εξισορροπώ ,την υπερβολική αίσθηση ευθύνης με την οποία λειτουργώ σε μη οικείους μου ανθρώπους.

Έλλειψη γρήγορων αντανακλαστικών και ευστροφίας
Δεν διαθέτω ευστροφία, ταχύτητα αντίληψης και γρήγορα αντανακλαστικά γενικότερα, καθώς το σώμα μου και το μυαλό μου βρίσκεται συχνά στο δικό του κόσμο ηρεμίας, χωρίς επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο. Είμαι και υπερβολικά αργή μέχρι να αντιληφθώ κάτι. Όταν όμως το αντιληφθώ τότε η αλλαγή έρχεται απίστευτα γρήγορα. Γι αυτό δεν μου αρέσει να με αιφνιδιάζουν γιατί πανικοβάλλομαι και μπλοκάρω.

 Έλλειψη αυτοπεποίθησης
Έχω αρκετά μειωμένη αυτοπεποίθηση και ελλιπή πίστη στις ικανότητες μου.
Μειώνω τον εαυτό μου και τον αντιμετωπίζω με σκληρότητα. Σε πολλά σημεία δεν τον έχω αποδεχτεί και λειτουργώ ως ο αυστηρότερος κριτής του.

Έλλειψη εύστοχης κριτικής ικανότητας
Η κριτική μου ικανότητα δεν είναι συνολικά ανεπτυγμένη ούτε εύστοχη. Κρίνω με απόλυτα υποκειμενικά κριτήρια ανθρώπους και καταστάσεις με αποτέλεσμα να απορροφιέμαι από το εγώ μου. Βιάζομαι να βγάλω απόλυτα και καθολικά συμπεράσματα ,που τελικά αποδεικνύονται ότι αποτελούν απλά μια δική μου προσέγγιση, και όχι μια συνολική εκτίμηση και μια οικουμενική αλήθεια. Πάντα, όταν πέφτω στην παγίδα της κριτικής, έρχεται η στιγμή που μετανιώνω τα λόγια που είπα, γιατί έχω ανάγκη να κατανοήσω τους ανθρώπους και όχι να τους κατακρίνω.

Ελλείψεις σε κινητικότητα
Είμαι άνθρωπος που υστερεί σε κίνηση και ενέργεια και υπερβάλλει σε σκέψεις. Κατ ’επέκταση ,μπορεί αρκετά συχνά να βιώνω συναισθήματα αδράνειας και νωχελικότητας-κατάθλιψης.

Ελλείψεις στην πρόληψη
Χαρακτηρίζομαι από αμέλεια και έλλειψη προληπτικής αντιμετώπισης πιθανών καταστάσεων. Κυρίως καταλήγω να πρέπει να θεραπεύσω κάτι που προκλήθηκε επειδή δεν το πρόλαβα εγκαίρως.

Παράδειγμα καταγραφής υπερβολών

Παράδειγμα καταγραφής υπερβολών

Το παρακάτω παράδειγμα αποτελεί μια αποκωδικοποίηση κάποιων παρατηρήσεων που έχουν γίνει σε πραγματικές συνθήκες, σε άτομο ηλικίας 30 ετών. Η καταγραφή έχει γίνει σε ένα τετράδιο στο οποίο μπορεί να ανατρέξει οποιαδήποτε στιγμή και να προσθέσει ή να επεξεργαστεί πληροφορίες.

Ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις(ένταση-κατάπτωση)
Πολλές  φορές περνάω από τα δυο άκρα για να καταλήξω στην ισορροπία. Το ξέσπασμα-υπερβολή είναι σαν ένα ψεύτικο δώρο που προσωρινά χαρίζω στον εαυτό μου και μετά αυτός μου το παίρνει πίσω και μου αφήνει και σημάδια. Μετά από υπερβολές και έντονα ξεσπάσματα πάντα έρχεται και το ψυχολογικό πέσιμο, οι ενοχές ,η κατάπτωση και το κλάμα.

Υπερβολική σεμνότητα
Με διακρίνει υπερβολική σεμνότητα που καταλήγει σε σεμνοτυφία. Μια «καθώς πρέπει» εικόνα με κατάλοιπα από την επαρχιακή κοινωνία όπου μεγάλωσα και μια ιδιαίτερη συστολή που καταλήγει σε ανελευθερία και κρυψίνοια.

Υπερρεαλισμός
Μια σημαντική αιτία παρορμητικών επίλογών μου ,μη ρεαλιστικών μου πεποιθήσεων και αποτυχίας της υλοποίησης των στόχων μου, είναι ότι «είμαι στον κόσμο μου» και βλέπω τα πράγματα πιο ρομαντικά και ιδεατά από ότι είναι στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να μου παίρνει αρκετό χρόνο μέχρι να καταλάβω πώς πραγματικά είναι.
Συνηθίζω να ωραιοποιώ καταστάσεις βλέποντας τες με ένα τρόπο που απέχει πολύ από τη πραγματικότητα.
Όταν βλέπω την πραγματικότητα προσγειώνομαι ,απογοητεύομαι αλλά αν δεν θελήσω να μείνω στην απογοήτευση ,τότε μπορεί να βάλω μέσα στην τωρινή πραγματικότητα ,το δικό μου στίγμα και να προσπαθήσω να αγγίξω όσο γίνεται περισσότερο αυτό που ονειρεύομαι με τις υπάρχουσες συνθήκες. Οι ματαιώσεις αυτές μπορεί να είναι σκληρές αλλά με ωριμάζουν.

Υπερβολική επιμονή
Είμαι επίμονο άτομο με αγωνιστική διάθεση και έντονη τάση για προσπάθεια σε σημείο, που η επιμονή μου να ξεφεύγει απ΄το όριο και να καταλήγει σε εμμονή ,καταναγκασμό ή υπερβάλλοντα ζήλο που φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μεγέθυνση προβλημάτων
Πάντα έβλεπα τα πράγματα πολύ σοβαρά .Ακόμα και τις λεπτομέρειες τις έκανα τεράστιες μέσα μου, γιατί πίστευα ότι όταν μεγεθύνεις ένα θέμα νωρίς, θα προλάβεις νωρίτερα την αρνητική του εξέλιξη και θα την αποτρέψεις έχοντας το προλάβει στη γένεση του. Κατέληγα να δίνω αρνητική υπεραξία σε λεπτομέρειες και να χαλάω αρκετές στιγμές μου, με τη λογική ότι προφυλάσσω τον εαυτό μου από τα χειρότερα.

Μηδενισμός
Αρκετές φορές μηδενίζω όλη την προηγούμενη μου δουλειά αν παρασυρθώ από μια θέση που με γοήτευσε περισσότερο. Μηδενίζω και τα καλά στοιχεία του εαυτού μου πολλές φορές ,τις ικανότητες μου, ανθρώπους, πεποιθήσεις, και εμπλέκομαι σε υπερβολικούς συναισθηματισμούς καταλήγοντας σε λανθασμένες αποφάσεις.

Γενίκευση
Κάνω το λάθος της γενίκευσης .Κρίνω από ειδικές συνθήκες και γενικεύω βγάζοντας λανθασμένα καθολικά συμπεράσματα. Έχω μια τάση να θεοποιώ ή να δαιμονοποιώ πρόσωπα και καταστάσεις .Όταν θεοποιείς και δαιμονοποιείς τους άλλους ,κάνεις τον ίδιο και στον εαυτό σου. Υπάρχουν φορές που βλέπεις τον εαυτό σου κάτω από ένα αλαζονικό πρίσμα και άλλες πάλι που τον μηδενίζεις καταργώντας κάθε αξία του.

Υπερβολικοί πειραματισμοί
Η ανακαλυπτική και πειραματική διάθεση με κάνει να επιτρέπω στον εαυτό μου να κάνει επιλογές, που μπορεί να μην με εκφράζουν απόλυτα απλά για να δω τι θα βγει. Αυτή μου η απερίσκεπτη στάση στα πράγματα, με κάνει να παίρνω επιπόλαιες και βιαστικές αποφάσεις που μετά αμφισβητώ και που οδηγούνται καθαρά από μια παρόρμηση της στιγμής

Υπερβολικές σκέψεις
Μου έρχονται εμβόλιμα πολλές σκέψεις μέσα στη μέρα . Επειδή είναι υπερβολικές ,με μπλοκάρουν και δεν με βοηθούν να λειτουργώ αυθόρμητα. Στις σκέψεις αυτές αν δώσω παραπάνω χώρο και χρόνο να τραφούν γιγαντώνονται, καταλήγουν μη ελέγξιμες και χαοτικές.

Υπερβολική ανεκτικότητα
Έχω υπάρξει δοχείο υποδοχής και ανεκτικότητας πολλών συμπεριφορών και έχω παίξει έναν εξισσοροπητικό ρόλο αλλά κατά βάθος μη λειτουργικό , για τους γύρω μου και για τον εαυτό μου.
Με σκοπό την προσωπική εξέλιξη, ή με βάση αλτρουιστικά συναισθήματα και κυρίως με την ελλιπή αυτοεκτίμηση που με διέκρινε, έχω βιώσει αρνητικές για μένα καταστάσεις και έχω δεχτεί αρνητικές ταπεινωτικές συμπεριφορές από τους άλλους, καταναγκάζοντας τον εαυτό μου και δυσκολεύοντας τη ζωή μου, με μια ανοχή που καταλήγει στη δημιουργία τραυματικών εμπειριών ζωής .

Υπερβολική αίσθηση ευθύνης
Έχω υπερβολικά αυξημένη αίσθηση ευθύνης και ισχυρό υπερεγώ(εσωτερικά «πρέπει»).Αυτή η υπερβολική αίσθηση προσωπικής ευθύνης με οδηγεί συχνά στο να αναλαμβάνω εξολοκλήρου το βάρος μιας κατάστασης χωρίς να το καταμερίζω και να θεωρώ τον εαυτό μου αποκλειστικά υπεύθυνο για οτιδήποτε δεν πάει καλά. Επίσης, λόγω των ισχυρών «πρέπει» καταλήγω να λειτουργώ ανελεύθερα και να μην κάνω αυτό που επιθυμώ πατώντας δυναμικά στις επιθυμίες του εαυτού μου, αλλά να κάνω αυτό που θεωρώ ότι θα ήταν το «σωστό» σκεπτόμενη, με γνώμονα τους άλλους. Τέλος, καταλήγω να γίνομαι καταναγκαστική με τον εαυτό μου και τις επιτυχίες μου, καθώς θεωρώ ότι όλη η πιθανή αποτυχία μου εξαρτάται από μένα και κατά συνέπεια η επιτυχία ενός στόχου αποτελεί μια αγχωτική πορεία, αντί ένα ενδιαφέρον ταξίδι.

Υπερβολική ευαισθησία σώματος
Έχω υπερβολική ευαισθησία αναφορικά με θέματα υγείας του εαυτού μου. Δεν μπορώ την υπερβολική ζέστη και το κρύο, κουράζομαι εύκολά και γενικά δεν αποτελώ παράδειγμα αντοχής.

Ευσυγκινησία
Συγκινούμαι πολύ εύκολα και κλαίω εύκολα. Συγκινούμαι με περιστατικά άλλων και νιώθω ότι μπαίνω ακριβώς στη θέση ανθρώπων που για κάποιο λόγο συγκινούνται ή υποφέρουν. Έχω υπερβολική ενσυναίσθηση (κατανόηση της θέσης του άλλου), σε βαθμό να μην μπορώ να φανώ χρήσιμη σε περιπτώσεις που κάποιος θα χρειαστεί πρώτες βοήθειες ,ή ακόμα και ψυχολογική υποστήριξη καθώς δεν κοντρολάρω τόσο καλά, το βαθμό στον οποίο εγώ μπαίνω στο πρόβλημα του άλλου.

 

 

Υπερβολική μυστικοπάθεια-εσωστρέφεια
Δυσκολεύομαι πολύ να αποκαλύψω πράγματα που με αφορούν.
Έχω μια τάση να κρύβομαι και να κρατάω τα μυστικά του εαυτού μου για μένα και για πολύ κοντινούς μου ανθρώπους. Φτάνω στο σημείο να αποκρύπτω πληροφορίες για τον εαυτό μου και να μην ανατροφοδοτώ την επικοινωνία με μη οικείους μου ανθρώπους. Δεν μου αρέσει να επιδεικνύομαι και αυτό πάει στο άλλο άκρο ,να μη βγάζω καν την προσωπικότητα μου παραέξω.
Βγάζω συμπεράσματα ζωής μέσω της εσωτερίκευσης, αλλά λόγω της εσωστρέφειας μου, ελάχιστοι τα γνωρίζουν .Επίσης κι εγώ ελάχιστα εκτίθεμαι σε εξωτερικό περιβάλλον, γιατί με ηρεμεί περισσότερο η μοναχικότητα μου και η ενασχόληση μου με το γράψιμο.

Υπερβολική αφέλεια
Επειδή μεγάλωσα σε μια μικρή κοινωνία διακρίνομαι από έντονη αφέλεια και ευκολοπιστία σε βαθμό που να κρίνω τα πράγματα αρκετές φορές μόνο από το πως φαίνονται. Δεν είμαι υποψιασμένη ιδιαίτερα για ανθρώπους και καταστάσεις και πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν καλές προθέσεις.

Λογοδιάρροια
Η υπερβολική εσωστρέφεια που με διακρίνει σε μη οικεία μου πρόσωπα, φέρνει αναπότρεπτα και λογοδιάρροια πολλές φορές, στα οικεία μου πρόσωπα. Όταν το μυαλό μου είναι σε οίστρο, βγάζω συμπεράσματα και σκέφτομαι πολύ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύομαι να το κοντρολάρω και να μιλάω πολύ όταν είμαι σε φάση έμπνευσης.


Υπερβολική σημασία στη γνώμη των άλλων
Με ενδιαφέρει η  γνώμη των άλλων περισσότερο από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να μην βγάζω παραέξω αυτό που είμαι πραγματικά. Να μην ανοίγομαι και να κλείνομαι στους φόβους μου και στον κόσμο μου ,ή να προσπαθώ να βγάζω ένα τέλειο εαυτό από το φόβο να εκτεθώ και να αποκαλυφθώ. Καταλήγω σιωπηλή ,καταπιεσμένη και ανελεύθερη. Το αστείο είναι, ότι ενώ με ενδιαφέρει να περνώ απαρατήρητη με αυτό τον τρόπο, γίνεται το αντίθετο γιατί αυτή η υπερβολική μου σιωπή κάνει εμφανέστατη την προσωπική μου διαφορετικότητα.

Υπερβολική αναλυτικότητα
Διακρίνομαι για την υπερβολική μου αναλυτικότητα που φτάνει σε σημείο να με μπλοκάρει και αντί να έχει ως σκοπό να λύνει προβλήματα ,να καταλήγει να δημιουργεί προβλήματα. Δίνω μεγαλύτερη σημασία στις λεπτομέρειες απ’ ότι στην ουσία με αποτέλεσμα να μην αξιολογώ συνολικά τα πράγματα.

Υπερβολική νευρικότητα-βιασύνη
Λειτουργώ βιαστικά και νευρικά με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνω αρκετά πράγματα που κάνω. Υπάρχουν αρκετές στιγμές που λιγοψυχώ, δηλαδή αγχώνομαι να τελειώσει κάτι, το οποίο αργεί να τελειώσει και νιώθω ότι βιάζομαι να επιτευχθεί γρηγορότερα.

Υπερβολικές αμφισβητήσεις
Διακρίνομαι από έντονη καχυποψία και αμφισβητώ με ευκολία ανθρώπους θεωρίες και καταστάσεις. Μου αρέσει πάντα να βρίσκω την αντίθετη πλευρά του νομίσματος και να ελέγχω κάτι πολλαπλώς μέχρι να με πείσει. Όταν μετά από πολλαπλές αμφισβητήσεις πιστέψω τελικά σε κάτι, η θέση μου αποκτάει μια ισχυρή απολυτότητα που κλονίζεται μόνο με ένα ικανότατο συνομιλητή που θα μου θέσει δεδομένα που δεν έχω σκεφτεί

Υπερβολική εξαρτητικότητα
Όταν έχω άτομα να αναλάβουν ευθύνες αντί για μένα, μου αρέσει να αφήνομαι κάτω από την προστασία τους και να μη δρω δυναμικά. Μου αρέσει να γίνομαι ένα με αγαπημένα μου άτομα και να καταργώ με αυτό τον τρόπο τις δικές μου ευθύνες ζωής.

Υπερβολική ανάγκη να παίρνω
Στην ψυχολογία ονομάζεται καθήλωση στο στοματικό στάδιο. Γενικότερα έχω μια υπερβολική ανάγκη να παίρνω συχνά απολαύσεις. Απόλαυση για μένα μπορεί να είναι ένα μπάνιο, φαγητό, γενικότερα να προσφέρω συχνά χαρές στον εαυτό μου για να μπορεί να συνεχίζει να κάνει οποιαδήποτε εργασία. Είμαι των απολαύσεων και δίνω μεγάλη αξία στις αισθήσεις.

Υπερβολικές αντιδράσεις
Γενικότερα οι αντιδράσεις μου είναι υπερβολικές και εκρηκτικές και όταν νιώσω οικεία και δεν κρατάω τα προσχήματα αντιδράω έντονα και προκλητικά και στα θετικά μου και αρνητικά μου. Δεν έχω ήπιο χαρακτήρα εσωτερικά και ήπιες αντιδράσεις γι’ αυτό το άτομο που θα είναι δίπλα μου σε τέτοιες στιγμές, πρέπει να έχει απόλυτη εσωτερική ηρεμία και να ξέρει να αντιδράσει κατευναστικά στην εκρηκτικότητα του μυαλού μου σε τέτοιες φάσεις.

Παράδειγμα καταγραφής δυσκολιών

Παράδειγμα καταγραφής δυσκολιών

Αλλαγής εστίασης
Αργώ να πάω από τον κόσμο των δικών μου σκέψεων σε έναν άλλο κόσμο. Με παρασύρει τόσο ο κόσμος της δικής μου πραγματικότητας όταν είναι έντονος, που δυσκολεύομαι να επαναπροσδιοριστώ στη λογική πραγματικότητα.

Προσαρμογής
Χρειάζομαι πάντα ένα διάστημα να προσαρμοστώ σε μια νέα συνθήκη. Όταν περνάει καιρός να έρθω σε επαφή με κάτι (ανθρώπους-δραστηριότητες),χάνομαι και θέλω ξανά το χρόνο μου να οικειοποιηθώ. Σαν να ξεκινάω κάτι σχεδόν από μηδενική βάση.

Τέλους
Έχω δυσκολία στο να τελειώσω οποιαδήποτε σχέση(με ανθρώπους -δραστηριότητες) .Όταν τελειώνει κάτι και το έχω επιλέξει εγώ ,στην αρχή νιώθω λύπη και χαρά. Στην πορεία φεύγει η λύπη και μένει η χαρά και η ανακούφιση. Ακολουθεί ένα πολύ εξελικτικό και δημιουργικό για μένα διάστημα, γιατί την ενέργεια που κατανάλωνα χωρίς αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη σχέση ,την καταναλώνω μετά δημιουργικά σε περιβάλλοντα που μου ανταποδίδουν. Εξαντλώ όλα τα περιθώρια και με ταλαιπωρεί πολύ η ιδέα μιας τέτοιας απόφασης πριν καταλήξω, γιατί έχω το φόβο μήπως αμφισβητήσω αργότερα την απόφαση μου.
 Λήγω μια σχέση όταν η επιρροή της αγγίζει τα όρια του αρνητικού και με φθείρει για μεγάλο διάστημα ,ή όταν ο προορισμός της είναι ένας στόχος που με υπερβαίνει και η επίτευξη του ,δεν αποτελεί για μένα κίνητρο ώστε να διανύσω μια επίπονη διαδρομή. Τη λήγω επίσης όταν κατόπιν πολλών προσπαθειών διαπιστώνω την ανεπάρκεια ή την ανυπαρξία αποτελεσμάτων και εξελικτικότητας. Δεν λήγω μια σχέση επειδή με έχει κουράσει ή έχω βαρεθεί. Αν το κάνω, αποδεικνύεται επιπόλαιη και προσωρινή κίνηση και όταν ξεκουραστώ, ή αντλήσω ενέργεια από ερεθίσματα, επιστρέφω.

Οριοθέτησης
Δυσκολεύομαι να τελειώσω κάτι επειδή βάζω περισσότερη ποσότητα από αυτή που αντέχω. Νομίζω ότι τα όρια μου είναι μεγαλύτερα από αυτά που πραγματικά είναι, με αποτέλεσμα να γεμίζω περισσότερη ποσότητα από αυτή που πραγματικά χρειάζομαι. Θα ήταν σοφία να βρίσκω πόση ποσότητα αντέχω στα πάντα. Είναι πολύ σημαντική ικανότητα να ξέρεις πόσο αντέχεις και να μην υπερβάλλεις. Να έχεις εντοπίσει τα ακριβή σου όρια για τα πάντα και να μην πέφτεις στις παγίδες των υπερβολών. Είναι καλό για μένα να κάνω τα πράγματα όσο γίνεται πιο ορισμένα και συγκεκριμένα. Να ξέρω τα όρια του εαυτού μου. Βουτάω πολύ πριν είμαι έτοιμη, με αποτέλεσμα να γεμίζω ανασταλτικές εμπειρίες. Έβαζα στον εαυτό μου πάντα ,παραπάνω πράγματα από όσα μπορούσε να αντέξει, βιαζόμουνα να του μάθω πράγματα και στο τέλος βέβαια αυτός μου ξερνούσε ότι νόμιζα ότι κατάφερα.

 

Ξεκινήματος
Έχω δυσκολία να αλλάξω κάτι και να ξεκινήσω κάτι νέο. Ο φόβος του αγνώστου σε συνδυασμό με την οκνηρία μου, με εμποδίζουν .Χρειάζεται να νιώσω κορεσμό για μια παλιά δραστηριότητα, και να φτάσουν τα πράγματα σε σημείο που δεν πάει άλλο, για να μπορώ να ξεκινήσω κάτι νέο. Λειτουργώ και αλλάζω κάτι, όταν έχω « μπουχτίζει» και όχι λίγο πριν, που είναι και το πιο συνετό.

 

Πρακτικότητας
Διακρίνομαι από έλλειψη πρακτικής σκέψης. Ότι έχει σχέση με χρήματα και πρακτικές εφαρμογές της ζωής δεν το κατέχω. Δεν είναι καθόλου των ενδιαφερόντων μου θέματα οικονομικού χαρακτήρα και θέματα πρακτικής φύσης.

Προσφοράς σε πρακτικό επίπεδο
Δυσκολεύομαι επίσης να προσφέρω στον άλλο σε πρακτικό επίπεδο ,προτιμώ σε θεωρητικό που για μένα είναι της ιδιοσυγκρασίας μου και δεν αποτελεί τη μεγάλη υπέρβαση. Δεν διακρίνομαι από ιδιαίτερη και άνευ όρων πρακτική και χειρωνακτικού τύπου γενναιοδωρία.

Κοινωνικότητας
Είμαι αρκετά μοναχική και εσωστρεφής με αποτέλεσμα να περνάω πολύ χρόνο με τον εαυτό μου, και μετά να διαπιστώνω ότι υστερώ σε κοινωνικότητα και ικανότητα επικοινωνίας για απλά καθημερινά ζητήματα. Απλές επιφανειακές κουβέντες με φέρνουν σε μεγάλη δυσκολία και με καθιστούν σιωπηλή, χαμηλών τόνων και λιγομίλητη στα μάτια των μη οικείων άλλων.
Έχω αρκετές δυσκολίες στην κοινωνικότητα με αποτέλεσμα συχνά, να μην εφαρμόζω βασικούς κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και να λειτουργώ αντιδραστικά και πολλές φορές με μικρή αγένεια, σε πιεστικές κοινωνικές συνθήκες. Θεωρώ υποκριτικό να κάνω πράγματα που δεν νιώθω, γεγονός όμως που με κάνει να μη μπορώ να προσαρμοστώ, σε  κοινωνικούς κανόνες

Λήψης αποφάσεων
Παίρνω αποφάσεις δύσκολα δείχνοντας αναποφασιστικότητα γιατί, είτε φοβάμαι ότι θα τις αμφισβητήσω και δείχνω δειλία να αντιμετωπίσω ένα ενδεχόμενο σφάλμα μου, είτε γιατί απ’ την πολλή σκέψη μπλοκάρω ,και δυσκολεύομαι να καταλήξω σε μια συγκεκριμένη απόφαση.

Στο ξόδεμα
Δυσκολεύομαι να πετάω πράγματα ακόμα και αν δεν τα χρειάζομαι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έχω την ανάγκη να υπάρχουν ,μήπως τα χρειαστώ αργότερα ή μήπως φανούν χρήσιμα σε άλλους.
Δεν δυσκολεύομαι μόνο να πετάω πράγματα, αλλά και να ξοδεύω ακόμα και πράγματα που μου χρειάζονται τη συγκεκριμένη στιγμή. Δεν υπάρχει τίποτα υλικό που θα αγοράσω και να μη σκεφτώ το συνδυασμό χρημάτων και αυτού που μου προσφέρει. Αν η ευτυχία που θα μου δώσει είναι ανάλογη με το κόστος του, τότε το αγοράζω, αλλά πρώτα πρέπει να το ελέγξω καλά ,εκτός και αν το ερωτευτώ οπότε το παίρνω.

Στη διαχείριση πολλαπλών ερεθισμάτων
Με τα πολλά ερεθίσματα δεν τα πάω καλά. Ένα ερέθισμα, μου δημιουργεί πολλές σκέψεις γι’ αυτό τα λίγα ερεθίσματα μπορώ να τα επεξεργαστώ και τα αντέχω ,τα πολλά μου δημιουργούν νευρικότητα και με βομβαρδίζουν.
Βάλλομαι εύκολα και δεν μένω ανεπηρέαστη ούτε στο σώμα ούτε στην ψυχή. Η ευαισθησία μου έγκειται στην ανυπαρξία φίλτρων και στην αποκλίνουσα σκέψη μου. Γι ’αυτό έχω έντονη ανάγκη από παύσεις. Στις παύσεις εξελίσσομαι απίστευτα, ακριβώς γιατί τότε επεξεργάζομαι τα ερεθίσματα. Μαθαίνω αργά σταδιακά και με μια-μια τις πληροφορίες. Ο βομβαρδισμός με μπλοκάρει.

Παράδειγμα καταγραφής φόβων

Παράδειγμα καταγραφής φόβων

Kοινωνικής έκθεσης
Φοβάμαι να εκθέσω τις ατέλειες μου σε κάποιον, έχοντας μια κατά πρόσωπο επικοινωνία. Πανικοβάλλομαι όταν το κάνω και βιώνω έντονο, ανεξήγητο λογικά, σωματικό στρες. Γι’ αυτό το λόγο μου ταιριάζει προς το παρόν, να βρίσκομαι πίσω από τις καταστάσεις και όχι μπροστά. Να είμαι το άτομο που υπάρχει πίσω και υποκινεί ενέργειες ,και δεν αντιμετωπίζει μπροστά τα γεγονότα λόγω δειλίας και αδυναμίας να εκτίθεμαι.

Ελεύθερης έκφρασης
Φοβάμαι να εκφράσω ό, τι σκέφτομαι ή και δεν το επιλέγω πολλές φορές, αποφεύγοντας το, γιατί ,είτε δεν έχω διάθεση για διάλογο τη συγκεκριμένη στιγμή , είτε γιατί νιώθω ανασφάλεια για την επιχειρηματολογία μου σχετικά με αυτό που θα υποστηρίξω.
Μιλάω και εκφράζομαι σε μη οικεία πρόσωπα ,μόνο όταν καταθέτουν κι’ αυτά τα δικά τους προβλήματα και κομμάτια, οπότε σπάει η δειλία μου ,να εκθέσω κι εγώ τα δικά μου. Τη δειλία μου επίσης για προσωπική έκθεση, τη σπάει η αλτρουιστική μου διάθεση ,που για μένα είναι κίνητρο να εκφράσω εσωτερικά πράγματα .Αν αισθανθώ ότι με αυτό τον τρόπο θα φανώ χρήσιμη στους άλλους, είμαι διατεθειμένη να μιλήσω για τα πιο εσωτερικά πράγματα που μου έχουν συμβεί.
Μιλάω επίσης και όταν βρίσκομαι σε έντονη συναισθηματική φόρτιση.
Εκφράζομαι τελείως ελεύθερα, σε λίγα αγαπημένα μου άτομα γιατί θέλω πολύ χρόνο, προσωπικές αποκαλύψεις ,ισότιμες σχέσεις και ουσιαστικές στιγμές για να ελευθερωθώ και να είμαι ο εαυτός μου.

Μοναξιάς
Ο φόβος της μοναξιάς και η ανάγκη να έχω έναν ερωτικό σύντροφο στη ζωή μου, αποτελούσε για μένα συνθήκη ζωτικής σημασίας. Η ανεξαρτητοποίηση ήρθε πολύ αργότερα στη ζωή μου.

Αγνώστου
Φοβάμαι το άγνωστο . Λειτουργώ με μεγάλη καχυποψία και επιφυλακτικότητα σε οτιδήποτε είναι για μένα άγνωστος χώρος ,μέχρι να τον οικειοποιηθώ. Με την ίδια επιφυλακτικότητα λειτουργώ και με άγνωστους ανθρώπους, καθώς στην ουσία δεν έχω εμπιστοσύνη στον ίδιο μου τον εαυτό και στην κριτική μου ικανότητα, επειδή με έχει προδώσει η εκτίμηση μου στο παρελθόν και προφανώς δεν το έχω ξεπεράσει.

Παράδειγμα καταγραφής αντιδράσεων-αμυνών

Παράδειγμα καταγραφής αντιδράσεων-αμυνών

Σωματοποιημένο στρες-πανικός
Όταν κάτι που κάνω σε βάθος χρόνου χωρίς να το αντιληφθώ , είναι πάνω από τα όρια μου, μπορεί να αναπτύξω κάποιο δερματικό πρόβλημα μόλις τελειώσει η πιεστική συνθήκη, κάποιο πονοκέφαλο ή πόνο στην κοιλιά Σε στρεσσογόνες στιγμές νιώθω ένα σφίξιμο στο θώρακα και εμφανίζω ταχυπαλμία.

Υπερφαγία
Η εκτόνωση μου σε έντονες καταστάσεις πολλές φορές και όταν αισθάνομαι πίεση, είναι το φαγητό. Τρώω από υπερένταση αρκετά συχνά.

Αδρανοποίηση σώματος-σκέψης-έκφρασης
Όταν αισθάνομαι πίεση μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί η σκέψη μου ,να χάσω τη συγκέντρωση μου και να μην μπορώ να μιλήσω για κάτι. Αισθάνομαι εξωτερική αδράνεια που προσπαθεί να ισορροπήσει την εσωτερική ένταση.
Ηπιότερο κοινωνικό άγχος νιώθω όταν ο άλλος έρχεται για να τον βοηθήσω σε κάτι, γιατί βγαίνει ο ισχυρός εαυτός μου αναγκαστικά, αλλάζει ο ρόλος μου ,παρουσιάζω ένα δυνατό πρόσωπο το οποίο ενισχύει και τη δική μου αυτοεκτίμηση. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που μου αρέσει η διδασκαλία και η ψυχολογία.

Επιθετικότητα
Όταν νιώθω πίεση μπορεί να επιτεθώ λεκτικά στον άλλο και να του επιρρίψω ευθύνες που μπορεί να μην του αναλογούν ή να αποτελούν σκληρές και ωμές αλήθειες που ίσως δεν αντέχει η ευαισθησία του να ακούσει εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να γίνω πολύ σκληρή λεκτικά όταν νιώσω πίεση.

Φυγή
Πολλές φορές σε καταστάσεις πίεσης έχω ανάγκη να φύγω. Θέλω να ξεφύγω από το πρόβλημα και ψάχνω δραστικές και επαναστατικές λύσεις αλλαγής ζωής, επειδή νιώθω ότι έχω εξαντλήσει τα όρια αντοχής μου.

Αποστασιοποίηση-ψυχρότητα
Αναγκάζομαι να κρατάω αποστάσεις από αγαπημένα μου άτομα γιατί ξέρω ότι η βαθειά μου διάθεση για επικοινωνία δεν ελέγχεται πάντα και καταλήγει σε εξαρτητικότητα, η όποια στην πορεία ματαιώνεται λόγω συνθηκών με απογοητευτικά συναισθήματα.

Αντιθετική συμπεριφορά
Χρησιμοποιώ σαν άμυνα, χαρακτηριστικά αντίθετα απ’ αυτά που είμαι εσωτερικά ως μια λανθασμένη προσπάθεια να ισορροπήσω, γεγονός που θα φέρει δύσκολα σε αρμονία τον εσωτερικό εαυτό μου, με τον εαυτό που προβάλλω εξωτερικά.
Για παράδειγμα, πολλές φορές, δείχνω νωχελική και ήρεμη ενώ μέσα μου μπορεί να νιώθω νευρικότητα και ένταση ,την οποία με σκοπό να την ισορροπήσω, βγάζω έναν αντίθετο, μη φυσικό εαυτό.

Προβολή
Προβάλω στους άλλους δικά μου ελαττώματα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κατακρίνω οικείους μου ανθρώπους για αρνητικά χαρακτηριστικά που εγώ πρώτη διαθέτω. Φέρομαι στους άλλους πολλές φορές με την ίδια σκληρότητα με την οποία φέρομαι στον εαυτό μου.

Άρνηση-αντιδραστικότητα
Με πιάνει μια απίστευτη άρνηση σε ότι κάνω επιβεβλημένα. Ότι δεν με έχει πείσει, και μου παρουσιάζει κάποιος ως «πρέπει», μου δημιουργεί αντιδραστικότητα. Μπορεί και ο ίδιος μου ο εαυτός να μου παρουσιάζει κάτι ως «πρέπει» και να αντιδράω σε καθετί που πάει με υποτάξει χωρίς να με έχει πείσει .
Ένα είδος αντίδρασης είναι και οι δικαιολογίες που παρουσιάζω στον εαυτό μου ή στους άλλους, μέσω των οποίων αρνούμαι ότι θεωρώ επιβεβλημένο και πιεστικό.
Λειτουργώ συχνά ως πνεύμα αντιλογίας και ακόμα και αν πειστώ προσωρινά για κάποια θέματα, όταν τα επεξεργαστώ μόνη μου βρίσκω πολλές ατέλειες τους.

Παράδειγμα καταγραφής αναγκών

Παράδειγμα καταγραφής αναγκών

Μοναχικότητα
Έχω ανάγκη από μοναχικές στιγμές. Η μοναχικότητα και το γράψιμο μου είναι απαραίτητα ώστε να τακτοποιήσω τις καθημερινές μου σκέψεις και να μη με βομβαρδίζουν πέφτοντας πάνω μου δύσκολες, ανυπέρβλητες, καταστροφικές. Βέβαια και αυτό πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με την κοινωνικότητα.

Ανεμελιά
Έχω ανάγκη ανέμελες στιγμές. Στιγμές με ανθρώπους αυθόρμητες, νεανικές, παιδικές και αστείες.

Πολυπραγμοσύνη
Έχω ανάγκη να ασχολούμαι με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες στην καθημερινότητα μου, γιατί με την ποικιλία ισορροπώ περισσότερο. Μου αρέσει η μια δραστηριότητα να με οδηγεί στην επόμενη και να την κόβω όταν με έχει κουράσει χρησιμοποιώντας ποικιλία που νιώθω ότι με κάνει περισσότερο πολύπλευρη. Το να ασχολούμαι με διαφορετικά πράγματα με βοηθάει να μην εστιάζω κάπου συγκεκριμένα άρα να μην κολλάει η σκέψη μου σε μια δραστηριότητα.

Επαφής με τη φύση
Έχω ανάγκη να βιώνω στιγμές στη φύση, μου είναι απαραίτητο το χρώμα, οι μυρωδιές και οι ήχοι της φύσης στη ζωή μου. Εκεί ενεργοποιούνται οι λειτουργίες του ανθρώπου. Π.χ Πείνα, ερωτική διάθεση, δίψα, όσφρηση, ύπνος. Όλες οι βιολογικές ανάγκες  νιώθω ότι ξυπνάνε με  την ήρεμη επαφή του ανθρώπου με τη φύση. Από την άλλη, μόνο η επαφή με τη φύση χωρίς μέσα στοιχεία πολιτισμού νιώθω ότι δεν μου αρκεί. Έχω ανάγκη για εναλλαγές.

Πλαισίου-ρουτίνας
Έχω μεγάλη ανάγκη από ισορροπία και πλαίσιο στη ζωή μου. Σε ότι καταπιάνομαι αν δεν υπάρχει πλαίσιο και κάτι ορισμένο, ο εαυτός μου έχει την τάση να παρασύρεται και να μην αναγνωρίζει το σημείο που πρέπει να σταματήσει. Σε όλους τους χώρους πρέπει να λειτουργώ σε πλαίσιο και η βάση μου να έχει μια ρουτίνα και ένα προγραμματισμό. Μου είναι ζωτικής σημασίας και οι πινελιές έντασης, αλλά η βάση μου, θέλω να κινείται σε ένα περιβάλλον ασφαλείας και να μην χρειάζεται να αντιμετωπίζω αιφνιδιαστικές και απότομες καταστάσεις.

Σωματικής άσκησης
Για την ιδιοσυγκρασία μου, που ο εγκέφαλος μου συχνά βρίσκεται σε υπερδιέγερση, είναι απαραίτητα η γυμναστική και η καθημερινή σωματική άσκηση που ισορροπεί το μυαλό.

Παράδειγμα καταγραφής θετικών στοιχείων

Παράδειγμα καταγραφής θετικών στοιχείων

Θετικά στοιχεία καλούμε τα στοιχεία αυτά που μας παρωθούν σε θετικές ενέργειες. Πολλά δυσλειτουργικά μας στοιχεία στην πορεία μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε θετικά στοιχεία.

Αναλυτικότητα
Έχω συνδυαστική και αναλυτική σκέψη πολύ ανεπτυγμένη. Με την ανάλυση νιώθω ότι ονομάζω, άρα προσδιορίζω έννοιες που για μένα δεν ήταν σαφείς πρωτύτερα.
Το να αναλύεις το παρελθόν και το παρόν σου θεωρώ ότι είναι μια όμορφη διαδικασία που σε κάνει να εκτιμάς περισσότερο τον εαυτό σου, βλέποντας πόσο έχεις εξελιχθεί μέχρι σήμερα και αλλά και να αντιμετωπίζεις τους γύρω σου με κατανόηση και σεμνότητα ενθυμούμενος τις αφετηρίες σου.

Αλτρουιστική διάθεση
Έχω μια έντονη αλτρουιστική διάθεση, γιατί πολλές φορές  νιώθω ότι έχω περίσσευμα καλών συναισθημάτων για τους ανθρώπους. Θεωρώ ότι η κατάλληλη βοήθεια τη δεδομένη στιγμή που τη χρειάζεσαι, είναι μεγάλη λύτρωση. Την έχω γευτεί από βιβλία και ανθρώπους και θέλω και εγώ να την προσφέρω. Πολλές φορές επίσης είχα την ανάγκη κι εγώ από βοήθεια και αναγνωρίζω την αξία της.
Θεωρώ βέβαια μεγαλύτερο προσωπικό επίτευγμα να μπορείς να έχεις όμορφα συναισθήματα και αντιδράσεις σε ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντος σου, που σε επηρεάζουν  περισσότερο, παρά στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Αισιοδοξία
Πάντα έχω την τάση να βρίσκω οφέλη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Εμβάθυνση
Μου αρέσει να αναθεωρώ και να ανανεώνω τις σχέσεις μου με ανθρώπους, δραστηριότητες και τόπους. Εμβαθύνω έτσι σε αυτές και εξαντλώ όλες τις πτυχές που μπορούν να μου δώσουν τη δεδομένη φάση της ζωής μου. Πιστεύω ότι οι συνεχόμενες αλλαγές σε ανανεώνουν αλλά δεν σε βοηθάνε να εμβαθύνεις.

Ευσυνειδησία
Είμαι πολύ ευσυνείδητος άνθρωπος και με οτιδήποτε ασχολούμαι θέλω να το κάνω καλά και όχι αδιάφορα ή εις βάρος κάποιου.

Ενσυναίσθηση
Προσπαθώ και θέτω ως στόχο ζωής την κατανόηση όλων των ανθρώπων. Μου αρέσει να εντοπίζω και τις δύο πλευρές του νομίσματος και να κατανοώ ακόμα και τους πιο δύσκολους ανθρώπους.

Ειλικρίνεια
Διακρίνομαι από ειλικρινείς θέσεις και απόψεις και δε φοβάμαι να πω τις αλήθειες μου, σε οικεία μου άτομα.

Ηθική
Έχω αρχές και αξίες που με ορίζουν .Εντάσσομαι σε πλαίσια τα οποία σέβομαι.

Σεβασμός
Σέβομαι τις απόψεις του άλλου και γενικότερα προσπαθώ να μιλάω να μιλάω μόνο όταν μου ζητηθεί η γνώμη μου και να μην είμαι παρεμβατική στον προσωπικό χώρο των άλλων. Προτιμώ να μην ενοχλώ και να παραμένω διακριτική και αθόρυβη.

Καλή προαίρεση
Λειτουργώ καλοπροαίρετα με τους ανθρώπους. Όταν βέβαια αντιληφθώ ότι δεν έχουν προσωπική συνείδηση που θα τους συγκρατεί να μου φέρονται με τον αντίστοιχο σεβασμό,θέτω τα όρια μου ενώ πρωτύτερα η ανεκτικότητα που έχω δείξει είχε μεγάλη διάρκεια.

Ανοιχτό μυαλό
Δεν εκπλήσσομαι να ακούσω οτιδήποτε ακραίο και είμαι σε θέση να το κατανοήσω, διακρίνομαι από διευρυμένο πνεύμα.

Οργανωτικότητα
Έχω την ικανότητα όταν βλέπω ένα χάος να μπορώ να σκεφτώ με ποια σειρά θα ξεκινήσω και πως θα δρομολογήσω τα πράγματα, ούτος ώστε να μπουν όλα στη θέση τους τακτοποιημένα.

Ευαισθησία
Έχω ιδιαίτερες ευαισθησίες σε θέματα που αφορούν τον κόσμο, μου αρέσει να παρατηρώ και να εντοπίζω λεπτομέρειες και να εκφράζομαι εκτός από τη γραφή και μέσω πιο υπερβατικών τρόπων.

Παιδικότητα
Δεν έχω χάσει αρκετά παιδικά μου στοιχεία που κρατάνε σε μένα άσβεστη τη φλόγα της ανακαλυπτικότητας και της διάθεσης για ανεμελιά.

Υπομονετικότητα
Έχω μεγάλη υπομονή στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και εξαντλώ τα περιθώρια αντοχής μου πριν οποιαδήποτε εκρηκτική συμπεριφορά.

Ηρεμία
Με διακρίνει ηρεμία στο ύφος που διαχειρίζομαι τις καταστάσεις. Προσπαθώ να απλουστεύω τη ζωή μου και να εντοπίζω τα ουσιώδη με τα οποία θα ασχοληθώ.

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Οδηγός αυτοβοήθειας-Βήματα αυτογνωσίας