Σε τι διαφέρει αυτός ο οδηγός αυτοβοήθειας από άλλους;

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά βιβλία αυτοβοήθειας όπου όμως, αν τα διαβάσουμε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, γενικεύουν και δεν νιώθουμε να μιλάνε για εμάς προσωπικά.
Για το λόγο αυτό, προτείνω τη δημιουργία ενός βιβλίου το οποίο με κάποιες κατευθύνσεις θα το έχουμε φτιάξει εμείς οι ίδιοι και θα αποτελείτο δικό μας εγχειρίδιο αυτοβοήθειας σε περιπτώσεις ανάγκης και σύγχυσης.
Παρακάτω παραθέτω κάποια βήματα ώστε να μπορέσει ο καθένας από μας, αν το επιθυμεί πραγματικά, να κάνει δουλειά με τον εαυτό του, και να δημιουργήσει ο ίδιος το δικό του οδηγό αυτοβοήθειας, να γίνει δηλαδή ο ίδιος σύμβουλος και ψυχολόγος του εαυτού του. Να αποκτήσει αυτοδυναμία και να πατάει στα πόδια του, χωρίς να έχει εξαρτητική ανάγκη από κάποιον ψυχολόγο.
Προτείνω κάποια βήματα, τα οποία μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, ώστε κάνοντας προσωπική εργασία, αρχικά να γνωρίσει τα υπάρχοντα στοιχεία του εαυτού, έπειτα να μπορεί να τα ελέγξει, οπόταν κρίνει σκόπιμο και στη συνέχεια, να εμπλουτίσει την προσωπικότητα του με καινούριες απαραίτητες και χρήσιμες για την ύπαρξη του γνώσεις.
Φυσικά η συμβολή ενός ψυχολόγου είναι απαραίτητη, αν κρίνεται σκόπιμο και ο προσωπικός μας οδηγός δεν αντικαθιστά τη συμβολή αυτή. Αντίθετα ένας ψυχολόγος μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στο να καταγράψουμε το δικό μας οδηγό αυτοβοήθειας.

Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Οδηγός αυτοβοήθειας-Βήματα αυτογνωσίας