Πώς αντιδρώ όταν το παιδί μου έχει υποστεί σχολικό εκφοβισμό;

Πώς αντιδράμε στο σχολικό εκφοβισμό;

Ο σχολικός εκφοβισμός, ή bullying είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας και αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.
Δεν πρέπει να συγχέουμε το σχολικό εκφοβισμό με μια απλή διαμάχη, μια σύγκρουση μεταξύ δυο μαθητών ή μαθητριών, το πείραγμα, ή το αστείο προς κάποιον συμμαθητή, που δεν έχει όμως συνέχεια και δεν επηρεάζει την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.
Ο σχολικός εκφοβισμός διαφοροποιείται ως προς την διάρκειά του, την ένταση αλλά και την ανισσοροπία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Συγκεκριμένα, για να υποστηρίξουμε ότι το παιδί μας δέχεται σχολικό εκφοβισμό θα πρέπει αρχικά τα παιδιά που εμπλέκονται σε αυτή τη διαμάχη, να μην έχουν ίσες δυνάμεις, για παράδειγμα να υπάρχει σχετική διαφορά ηλικίας ή διαφορά φύλου, ή διαφορά σωματικών δυνάμεων.
Επιπλέον, θα πρέπει το περιστατικό να έχει διάρκεια και ένταση στην ψυχολογία του παιδιού μας, δηλαδή το παιδί να βλέπει εφιάλτες, ή να μη θέλει να πάει σχολείο.
Η σχολική βία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές όπως:
 χτυπήματα, απειλές, εκβιασμό, πειράγματα, κοροϊδία, διάδοση φημών, εσκεμμένο αποκλεισμό μαθητών από διάφορες κοινωνικές και σχολικές δραστηριότητες, σεξουαλική παρενόχληση, κλοπές ή και ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού
που βιώνει εκφοβισμό.

Πέρα από αυτή τη μορφή εκφοβισμού, υπάρχει και το cyberbullying, όπου είναι ο εκφοβισμός που προκαλείται διαμέσου της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Ως γονείς, αρχικά, αν μετά από κάποια ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού μας, κουβεντιάσουμε μαζί του και διαπιστώσουμε ότι έχει βιώσει την εμπειρία του σχολικού εκφοβισμού θα πρέπει:

1) Να το βοηθήσουμε να απενεχοποιηθεί. Πολλές φορές αισθάνεται το ίδιο υπαίτιο για τη συμπεριφορά που δέχεται, οπότε κάτι τέτοιο πρέπει να αποκλειστεί από τη σκέψη του.

2) Να μην το βάλουμε σε διαδικασίες αντεκδίκησης, γιατί είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν ωφελεί πουθενά.
Απλά δημιουργεί επιπρόσθετες δυσάρεστες εμπειρίες στο παιδί.

3) Να το βοηθήσουμε να αντιληφθεί την αξία που έχει το να ζητάει βοήθεια, κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπο με τέτοιες συμπεριφορές.
Να ζητήσει βοήθεια είτε από το δάσκαλο, είτε από κάποιο οικείο ενήλικα που βρίσκεται κοντά.

4) Να το βοηθήσουμε επίσης να μην μπει στη λογική της θυματοποίησης του εαυτού του και να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση του, ώστε να μπορεί να υπερασπίζεται τις απόψεις του και τον εαυτό του, ακόμα καλύτερα.

5) Να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικό, ο οποίος θα μας ενημερώσει για τεχνικές μέσω των οποίων μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας. Είναι επίσης βασικό εμείς ως γονείς, να γνωρίσουμε με τη βοήθεια ειδικού, τα δυνατά σημεία του παιδιού  μας ώστε να μπορέσουμε να τονώσουμε τις αρετές του και να τις ενισχύσουμε.
Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πώς να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας
http://www.psychologist.com.gr/sumbouleutiki-goneon/articles/pos-na-kalliergisete-tin-autopepoithisi-ton-paidion-sas.html
Πώς άθελα μας μειώνουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας
http://www.psychologist.com.gr/sumbouleutiki-goneon/articles/pos-athela-mas-meionoume-tin-autopepoithisi-ton-paidion-mas.html

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531

Ενδοσχολική βία. Σχολικός εκφοβισμός
Ευαίσθητο παιδί. Πώς να το προστατεύσω
Σχολικός εκφοβισμός (Αλεξάνδρα Καππάτου)
Σχολικός εκφοβισμός και cyber bulling(Χρύσα Πυραλεμίδου)
Συνέπειες και αίτια του σχολικού εκφοβισμού

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Συμβουλευτική γονέων