Πώς επηρεάζει η εμπειρία της γέννας, την ψυχική υγεία του βρέφους και της μητέρας;

Ο ψυχικός κόσμος ενός βρέφους, είναι πολύ πιο πολύπλοκος από όσο νομίζουμε και σύμφωνα με το διάσημο παιδίατρο-παιδοψυχίατρο Winnicott, αυτό που λέμε «μωρό» δεν υπάρχει..

Η εμπειρία της γέννας, σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο αβίαστη είναι, τόσο το καλύτερο για το βρέφος.
Μέσω αυτή της πρωταρχικής εμπειρίας καθορίζεται σε αρκετά σημαντικό βαθμό, το πώς θα λειτουργεί το βρέφος σε ξένα-εχθρικά γι’ αυτό, περιβάλλοντα.

Θα μπορεί να νιώθει εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε μη οικείους γι’ αυτό χώρους, πολύ πιο εύκολα και δεν θα το διακατέχει τρόμος, όταν το περιβάλλον στο οποίο μπαίνει δεν είναι οικείο.
Γι’ αυτό στις μέρες μας, δίνεται μεγάλη αξία στο φυσιολογικό τοκετό, η ακόμα και αν για ιατρικούς λόγους, επιλεχθεί η καισαρική, είναι σημαντικό να γίνει με επισκληρίδιο, ώστε να έρθει το παιδί σε επαφή με τη μητέρα, κατά τα πρώτα λεπτά της ζωής του.
Όμως ακόμα όμως και αν η εμπειρία του τοκετού για το βρέφος και για τη μητέρα, είναι πολύ πιο βεβιασμένη και «μη φυσιολογική», είναι σημαντικό να μην ενοχοποιηθούν οι μητέρες .
Ακόμα κι αν οι ίδιες επέλεξαν να γεννήσουν, με μη «φυσιολογικό» τρόπο, για λόγους ιδιοσυγκρασίας, ή τοκοφοβίας(φόβου τοκετού),ας μην βιαστούν να νιώσουν ενοχικά αν παρατηρήσουν το παιδί τους να έχει δυσκολίες στα ξεκινήματα του.

Είναι πολύ σημαντική και η ψυχολογία της μητέρας, οπότε έχει αξία να επιλέξει η ίδια τον τρόπο που εκείνη θα νιώσει πιο ασφαλής και ήρεμη, ώστε να φέρει στον κόσμο το παιδί της.
Επίσης, να είμαστε βέβαιοι, ότι ακόμα κι αν οι πρώτες εμπειρίες ενός βρέφους, δεν είναι και οι πιο ενδεδειγμένες, μια μητέρα και ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να αναστρέψει τις εμπειρίες αυτές.

Αν παρατηρήσει δηλαδή μια μητέρα, το παιδί της αργότερα να μην αισθάνεται ασφάλεια σε μη οικείους χώρους, μπορεί να το βοηθήσει να νιώσει καλύτερα με τους εξής τρόπους:

1)
Να προσπαθήσει να εκθέτει το παιδί της συχνά σε μη οικείους χώρους, ώστε εκείνο να «εκπαιδευτεί» και να εξοικειωθεί περισσότερο με το «άγνωστο».

2)
Να αποτελέσει η ίδια, βασικό πρόσωπο φροντίδας για εκείνο, ώστε να μην εναλλάσσονται συνέχεια τα πρόσωπα φροντίδας, με αποτέλεσμα να έρχεται το βρέφος συνεχώς αντιμέτωπο με μη οικείους ανθρώπους.
Έτσι εκείνο, θα κατακτήσει πιο γρήγορα το συναίσθημα της ασφάλειας.

3) Ακόμα και αν τα πρόσωπα φροντίδας, είναι περισσότερα,
γεγονός πολύ σημαντικό για τη διασφάλιση και της ψυχικής υγείας της μητέρας, έχει αξία, να υπάρχει μια σταθερότητα αναφορικά με τι αναλαμβάνει να κάνει ο καθένας.
Επειδή η φροντίδα ενός βρέφους, είναι μια 24ωρη εργασία και είναι δύσκολο να την επωμιστεί ένας άνθρωπος, μπορεί να υπάρξει μοίρασμα «εργασιών».
Έτσι το παιδί, ξέροντας τι θα επακολουθήσει και ποιος θα κάνει τι, θα αισθανθεί γρηγορότερα ασφάλεια και ηρεμία.

4) Να φροντίσει για την κοινωνικοποίηση του.
Είναι πολύ σημαντικό το παιδί μας, από βρέφος κιόλας, να συναναστρέφεται με άλλα βρέφη, γιατί η εξοικείωση του με μη οικεία πρόσωπα λειτουργεί για εκείνο θετικά.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η εμπειρία του τοκετού είναι σίγουρα μια σημαντική εμπειρία για το παιδί, αλλά αν τα πράγματα δεν έχουν έρθει όπως τα ευχηθήκαμε, με τα παραπάνω βήματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε στο παιδί μας την πολυπόθητη ασφάλεια για τον κόσμο γύρω του.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Συμβουλευτική γονέων