Πώς η σειρά γέννησης επηρεάζει τη προσωπικότητα του παιδιού μας;

Σειρά γέννησης και προσωπικότητα

Η σειρά γέννησης παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού μας, καθώς κάποια χαρακτηριστικά διαμορφώνονται βάση αυτού.

Πώς επηρεάζεται το πρωτότοκο παιδί;
Το πρωτότοκο παιδί συνήθως έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1) Έχει αυτοπεποίθηση, γιατί αισθάνεται το μεγαλύτερα, άρα και το πιο δυνατό της οικογένειας. Πάλι αυτό εξαρτάται και από την ατομική ιδιοσυγκρασία του παιδιού.

2) Έχει τελειομανία . Συγκρινόμενα με τους ενήλικες, τα παιδιά γίνονται πολύ προσεκτικά και θέλουν να τα κάνουν όλα σωστά. Πολλές φορές αυτό μπορεί να λειτουργήσει και λίγο ψυχαναγκαστικά και να μην αποδέχονται εύκολα την αποτυχία.

3) Γίνονται συνήθως πιο εξαρτημένα από την παρουσία των γονιών στη ζωή τους. Η υπερπροστασία, ή η υπερβολική αυστηρότητα των γονιών στη διαχείριση λόγω έλλειψης γνώσεων, κάνουν τα πρωτότοκα παιδιά πιο εξαρτημένα από τη γνώμη των γονιών τους, για την ενίσχυση της αυτοαξία τους.

4) Έχουν αυξημένη αίσθηση ευθύνης. Επειδή τα μεγαλύτερα παιδιά αναλαμβάνουν συνήθως την ευθύνη για το ότι συμβαίνει μέσα στην οικογένεια με τα μικρότερα αδέρφια τους, συνηθίζεται να έχουν  μεγάλη αίσθηση ευθύνης και να αναλαμβάνουν μεγαλύτερα βάρη απ’ όσα τους αναλογούν.

5) Αναπτύσσουν μεγάλες προσδοκίες για τον εαυτό τους και αγωνίζονται να τις πετύχουν, θέτοντας στόχους οι οποίοι πολλές φορές μπορεί να μην είναι ρεαλιστικοί.

 

Πώς επηρεάζεται το μεσαίο παιδί;
Το μεσαίο παιδί έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1) Ανταγωνίζεται συνεχώς το πρώτο και προσπαθεί να βρει το ρόλο του. Η θα θέλει να μοιάσει στο πρωτότοκο και να ακολουθήσει τα χνάρια του ή θα επιλέξει ένα εντελώς διαφορετικό δρόμο.

2) Νιώθει ζήλεια και αισθάνεται ότι το πρώτο παιδί είναι πάντα περισσότερο ικανό και πάντα απολαμβάνει περισσότερα προνόμια από το ίδιο.

3) Γίνεται πιο ανεξάρτητο. Προσπαθώντας να αποκτήσει δυνατότητες  αντάξιες με του πρώτου, αυτονομείται και γίνεται πιο ανεξάρτητο. Επίσης στο δεύτερο παιδί οι γονείς έχουν χαλαρώσει, οπότε  δεν το υπερπροστατεύουν και το αφήνουν να μεγαλώσει πιο ανεξάρτητα.

4) Δεν αναπτύσσει τελειομανία και έχει πιο ρεαλιστικές προσδοκίες από τη ζωή του.

 

Πώς επηρεάζεται το τελευταίο παιδί;
Το τελευταίο παιδί έχει συνήθως τα εξής χαρακτηριστικά:

1) Είναι πιο ανέμελο και αισιόδοξο. Η ανεμελιά αυτή πηγάζει από τη χαλαρότητα με την οποία μεγαλώνει. Οι γονείς είναι αρκετά χαλαροί με το μεγάλωμα του, μεγαλώνει σχεδόν μόνο του, οπότε δεν αισθάνεται έντονο βάρος ευθυνών στους ώμους του.

2) Είναι πιο κοινωνικό. Ακριβώς επειδή δεν εξαρτάται από τους γονείς , γιατί δεν είναι υπερπροστατευτικοί απέναντι του, το τελευταίο παιδί αναζητάει στην κοινωνικότητα έξω από το σπίτι στη συντροφιά και την παρέα.

3) Δεν είναι τόσο απαιτητικό. Οι απαιτήσεις τους απ΄ τη ζωή και από τον εαυτό του είναι μειωμένες και είναι πιο χαλαρά και απέναντι στους άλλους και απέναντι στον εαυτό του.

4) Γίνεται πιο επαναστατικό. Πολλές φορές, επειδή δεν εξαρτάται από τους γονείς, είναι πιο ανέμελο και νιώθοντας και την πίεση της σύγκρισης με τα μεγαλύτερα του αδέρφια, γίνεται  πιο επαναστατικό  και χαράζει το δικό τους δρόμο.

Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Συμβουλευτική γονέων