Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου με το άγχος των εξετάσεων;

Το παιδί, σε αυτή την απαιτητική φάση της ζωής του μπορεί να εμφανίσει κάποια σημάδια που ίσως μας ανησυχήσουν. Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να θυμηθεί όσα έχει ήδη μάθει, εκφράζει επιθετικότητα, έχει δυσκολίες στον ύπνο, στο φαγητό, ξεσπάει σε κλάματα, εμφανίζει ταχυκαρδία, βάρος στο στήθος, πονοκεφάλους και μερικές φορές και τάσεις φυγής. Όλα αυτά, είναι σημάδια της έντονα πιεστικής κατάστασης που βιώνει και του άγχους του.
Πώς μπορώ να το βοηθήσω;
Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το παιδί μας ώστε να μειωθεί το άγχος του για τις εξετάσεις, πρωτίστως πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης εμείς ως γονείς. Είναι σημαντικό το παιδί μας να μη θεωρήσει μονόδρομο για την επαγγελματική του επιτυχία, το αν θα περάσει στις εξετάσεις ή όχι. Η επιτυχία επίσης αυτή, δεν είναι ο δρόμος μέσω του οποίου το παιδί μας, μας αποδεικνύει ότι έχει ικανότητες. Πολλοί από εμάς επίσης, παίρνουμε το βάρος των εξετάσεων πάνω μας, λέγοντας χαρακτηριστικά «δίνουμε εξετάσεις».
Αν εμείς αρχικά δεν χαλαρώσουμε και δεν πιστέψουμε τα παραπάνω, σίγουρα δεν μπορούμε να μεταδώσουμε και στο παιδί μας χαλαρότητα και ψυχραιμία. Μια κουβέντα μαζί του μιλώντας του με ειλικρίνεια και δείχνοντας του ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές αν αυτή δεν επιτευχθεί ,θα το βοηθούσε να ηρεμήσει. Σε αυτή τη φάση χρειάζεται τόσο τη πρακτική όσο και την ψυχολογική μας στήριξη.
Από τη στιγμή λοιπόν που θα έχετε χαλαρώσει εσείς οι ίδιοι και θα έχετε κάνει και μια δημιουργική κουβέντα με το παιδί σας, μπορείτε στη συνέχεια να του δώστε κάποιες πρακτικές συμβουλές που θα του λειτουργήσουν βοηθητικά.
Συμβουλεύετε το παιδί τα εξής:
1) Να οργανώσει όσο μπορεί καλύτερα την ύλη για διάβασμα.
2) Να κρατάει σημειώσεις και να επισημαίνει με διαφορετικά στυλό/μαρκαδόρους – βασικά ή δύσκολα σημεία ώστε στην επανάληψη να τα βρίσκει εύκολα.
3) Να κάνει επαναλήψεις μόνο ή μαζί με φίλους για να λύσει απορίες και να φρεσκάρει τις γνώσεις του.
4) Να αποφεύγει να διαβάζει με εξαντλητικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και να μένει ξύπνιο μέχρι αργά.
5) Να διαβάζει αυτά που το δυσκολεύουν λίγο πριν τις εξετάσεις και μην κουράζεται με αυτά που ήδη ξέρει καλά.
6) Να αποφύγει να συζητάει λίγο πριν τις εξετάσεις τι γνωρίζει και τι δε γνωρίζει ,γιατί ενδεχομένως εκείνη τη στιγμή να αγχώνεται ότι δε θυμάται τίποτα.
7) Να μην ξεχνάει τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
8) Να προτιμάει να τρώει, να κοιμάται καλά, να ξεκουράζεται και να ασκείται (βόλτα με ποδήλατο, περίπατο).
9) Σε περίπτωση άγχους και πανικού κατά τη διάρκεια των εξετάσεων να σταματήσει τις αρνητικές σκέψεις (και κυριολεκτικά λέγοντας στον εαυτό του σταμάτα ή stop) και να τις αντικαταστήσει με θετικές, να πάρει βαθιές αναπνοές, να σκεφτεί κάποια όμορφη εικόνα (όπως διακοπές, αγαπημένο πρόσωπο) ή να επαναλάβει εσωτερικά κάποια λέξη ή φράση που το ανακουφίζει.
Αν οι εξετάσεις συνιστούν την πρώτη δοκιμασία για το πώς θα ανταποκριθεί ένα παιδί σε μελλοντικές απαιτήσεις, αυτό που συνοπτικά, μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να βοηθήσουν το παιδί να προσαρμόζεται σε δύσκολες καταστάσεις και να περιορίζουν τις αρνητικές συνέπειες αυτών.
Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr
Σχετικά βίντεο