Πώς τα παιδιά μας θα αποκτήσουν θετική στάση για τη ζωή;
Το άρθρο αυτό απευθύνεται σε γονείς παιδιών από 2 ετών και πάνω που βλέπουν το παιδί τους συνεχώς να γκρινιάζει και να παραπονιέται..
Πώς άραγε θα μπορούσαμε να το βοηθήσουμε να αποκτήσει μια πιο θετική στάση για τη ζωή;
Είναι σύνηθες το φαινόμενο να βλέπουμε παιδιά γύρω μας παιδιά, που μόνο γκρινιάζουν, απαιτούν και με τίποτα δεν είναι ευχαριστημένα…
Πώς θα μπορούσαμε να τα βοηθήσουμε να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά;
1) Γίνετε εσείς πρότυπο αισιοδοξίας. Είναι πολύ σπουδαίο εσείς οι ίδιοι να αντιμετωπίζετε τη ζωή με αισιοδοξία ώστε το παιδί να σας μιμηθεί.
Η μίμηση είναι απ’ τις ισχυρότερες επιρροές γι’ αυτό φροντίστε πρώτα απ’ όλα τον εαυτό σας, ώστε να εκπέμπετε όσο μπορείτε θετική στάση για τη ζωή και να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας για όσα έχετε στη δεδομένη φάση της ζωής σας.
Το παιδί ακόμα και αν δεν του το λέτε. μπορεί να αντιληφθεί την ενέργεια σας και τη στάση σας για τη ζωή, μόνο και μόνο από ένστικτο..
2) Προσέξτε τις προσδοκίες σας. Πολλές φορές τείνουμε να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες από το παιδί μας και κατά συνέπεια αυτό αισθάνεται έντονα τα βαρίδια των ευθυνών του στην πλάτη του.
Αυτή η υπερβολική αίσθηση ευθύνης, δεν το βοηθάει να έχει μια αισιόδοξη στάση για τη ζωή γιατί αρχίζει και τη βλέπει σαν βαρίδιο και σαν έναν αγώνα χωρίς χαρά.
3) Ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα του. Αν το παιδί εντοπίσει τα ταλέντα του, τότε αξιοποιώντας τα, θα νιώθει ικανό και έτσι θα αναπτυχθεί η αισιοδοξία του και η λαχτάρα του για ζωή. Η λαχτάρα για τη ζωή, η έμφυτη ανθρώπινη περιέργεια να ανακαλύψει τον κόσμο, δίνει αισιοδοξία.
4) Χρησιμοποιείτε επαίνους, αλλά με σύνεση. Αν επαινείτε το παιδί συχνά γενικά και αόριστα, κατά κάποιο τρόπο σταματάνε να έχουν αντίκρισμα τα λόγια σας. Θέλει έπαινο αλλά για συγκεκριμένα πράγματα, ώστε το παιδί να αντιληφθεί καλύτερα και με μεγαλύτερη υγεία, την έννοια της επιτυχίας, αλλά να μπορεί και να δέχεται και την αποτυχία ευκολότερα.
5) Αφήστε το να κάνει λάθη. Αν συνεχώς προτιμάτε να κάνετε εσείς ότι εκείνο δεν κάνει σωστά, το παιδί δεν θα μπορέσει να αυτονομηθεί γρήγορα και θα περιμένει συνεχώς από εσάς τη λύση. Θα γίνει φοβισμένο αναφορικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει και δεν θα αποκτήσει θάρρος να τολμάει καινούρια πράγματα. Αυτές οι φοβίες είναι βέβαιο ότι θα το κάνουν να μην τολμάει και να μην λαχταράει να ανακαλύψει τη ζωή και τις δυνατότητες του.
6) Ενθαρρύνετε την κοινωνικότητα του. Η κοινωνικότητα είναι πηγή αισιοδοξίας και χαράς γι’ αυτό επιτρέψτε του να φέρει φίλους στο σπίτι, πηγαίνετε μαζί του σε διάφορες συναντήσεις του με φίλους και βοηθήστε να καταλάβει την αξία της φιλίας και να καλλιεργήσει την επικοινωνία του με συνομήλικους του.
7) Θέστε όρια στις απαιτήσεις του. Η οριοθέτηση είναι πολλή σημαντική για ένα παιδί με θετική στάση ζωής. Η οριοθέτηση βοηθάει το παιδί να εκτιμάει όσα έχει, να μη θεωρεί τίποτα δεδομένο και να μπορεί να εκτιμήσει όσα θα αποκτήσει. Μη γεμίζετε απλόχερα τη ζωή του με υλικά αγαθά και πολλαπλά ερεθίσματα. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα τα βαρεθεί και θα τα θεωρήσει δεδομένα. Δίνετε με μέτρο και φροντίστε και τον εαυτό σας ώστε να έχετε αποθέματα θετικότητας.
8) Φροντίστε να έχει κοιμηθεί και να έχει φάει σωστά. Είναι πολύ σπουδαίο να Φροντίζετε τον ύπνο του και τη διατροφή του. Ένα παιδί που δεν κοιμάται αρκετές ώρες και δεν τρέφετε με σωστές τροφές για την υγεία του, είναι βέβαιο ότι θα γκρινιάζει, γιατί η κούραση του θα του δημιουργεί γκρίνια και αρνητικότητα.
9) Διδάξτε του την ευγνωμοσύνη. Η ευγνωμοσύνη και η αισιοδοξία διδάσκεται. Διαβάστε μαζί του σχετικά βιβλία, δείτε ταινίες για να αντλήσει σφαιρικότερη αντίληψη για τον κόσμο γύρω του, ώστε να αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα που έχει η δική του ζωή, έναντι πολλών άλλων παιδιών γύρω του. Η γκρίνια όπως και η ευγνωμοσύνη είναι στάσεις ζωής που μπορεί να γίνουν συνήθεια.
Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531