Πόσο σημαντική είναι η ζωγραφική για την ανάπτυξη του παιδιού;

Ζωγραφική και ψυχική υγεία

Η μεγάλη αξία της ζωγραφικής, πρέπει να μας διώξει τις αναστολές και τους φόβους, να μη λερώσει το παιδί μας, ή μη λερωθεί και να του επιτρέψουμε να εκφραστεί και να αφήσει ελεύθερη τη φαντασία του. Μέσα από τη ζωγραφική όχι μόνο εκφράζεται, αλλά και αναπτύσσει την λεπτή κινητικότητα του χεριού του κάτι που είναι πολύ σημαντικό για αργότερα, για την κατάκτηση της γραφής.
Κατά την ηλικία των 1,5 ετών το παιδί ξεκινάει τα πρώτα του βήματα σε αυτό που λέγεται ζωγραφική. Μουντζουρώνει, χαράζει και κάνει διάφορες γραμμές προσπαθώντας μάλιστα να δώσει και ονόματα στα σχέδια του.
Η χρυσή εποχή για την παιδική ζωγραφική ξεκινάει περίπου στα 5 έτη όπου το παιδί αρχίζει και αναπαριστά αντικείμενα,  ανθρώπους,. Η δημιουργικότητα μειώνεται καθώς μεγαλώνει γιατί η φαντασία μπαίνει σε καλούπια, αλλά αυτό είναι και ένα απαραίτητο στοιχείο της ωρίμασης τους.
Η ζωγραφική αποτυπώνει και πολλά πράγματα που σχετίζονται με τον ψυχισμό του παιδιού μας.  Αν παρατηρούμε για παράδειγμα το παιδί μας να μουντζουρώνει το σχέδιο του μόλις το κάνει, μπορεί αυτή του η κίνηση να εκδηλώνει έντονη παρορμητικότητα, επιθετικότητα και ελλιπή αυτοεκτίμηση. Αν σβήνει συνεχώς το σχέδιο του και θέλει να το κάνει τέλειο, τότε αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι ψυχαναγκαστικών στοιχείων προσωπικότητας.
Αν φτιάχνει συνεχώς ζωγραφιές με περίεργα θέματα (π. χ τέρατα, αρρώστους) κάτι θέλει να μας πει. Αν τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι συνεχώς σκούρα ίσως εκφράζει έναν άσχημο εσωτερικό ψυχικό κόσμο. Τέλος αν τα σχέδια του είναι αναντίστοιχα της ηλικίας του, αυτό μπορεί να μας βάλει σε υποψίες για θέματα νοημοσύνης.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η ζωγραφική δεν έχει αξία μόνο για το παιδί, αλλά και για μας τους ίδιους, ώστε να μπορούμε μέσω αυτής να αντιλαμβανόμαστε  μηνύματα που ίσως μας πέρασαν απαρατήρητα και θέλει με αυτό τον τρόπο ασυνείδητα να μας εκφράσει το παιδί  μας.

Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Συμβουλευτική γονέων