Το παιδί μου δεν μπορεί να σταματήσει να κοιμάται μαζί μας. Τι να κάνω;

Σταμάτημα ύπνου με γονείς

Το παιδί σας, παρά το ότι έχει μεγαλώσει σε ηλικία (άνω των 3 ετών), συνεχίζει και θέλει να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο μαζί σας, ή ακόμα χειρότερα για τη σχέση του ζευγαριού, απαιτεί να κοιμάται ανάμεσα σας.
Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες και πώς μπορείτε να το χειριστείτε;

Πιθανές αιτίες-προτάσεις

1) Μπορεί να φοβάται.
Αν φοβάται φροντίστε να του δώσετε λύση ώστε να ξεπεράσει τους φόβους του.
Για παράδειγμα, αφήστε του ένα φωτάκι αναμμένο, διαβάστε του ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί για να χαλαρώσει, δώστε του να αγκαλιάσει ένα αγαπημένο του αντικείμενο.
Επίσης για να αποφύγετε το φόβο και τις έντονες αρνητικές εικόνες που πλάθει το παιδί στο μυαλό του το βράδυ, επιλέξετε πολύ προσεκτικά τα προγράμματα τηλεόρασης που θα δει και φροντίστε να μη λέτε εκφράσεις τύπου ‘φάε το φαγητό σου γιατί θα έρθει το τέρας ‘γιατί ενεργοποιούν το φόβο στο παιδί.

2) Μπορεί να ζηλεύει.
 Είναι πολύ πιθανόν να ζηλεύει την αγάπη που δείχνετε στον άλλο γονέα, ή την αγάπη που δείχνετε στο αδερφάκι του. Σε αυτή την περίπτωση ασχοληθείτε μαζί του μεμονωμένα, αφιερώστε του ατομικό χρόνο και κάντε του μια συζήτηση.

3) Μπορεί να μην βρίσκει το δωμάτιο του ελκυστικό.
Φτιάξτε του ένα όμορφο δωμάτιο που να το εμπνέει να κοιμηθεί εκεί. Φυλάξτε τα παιχνίδια του ώστε να μην του αποσπούν την προσοχή και βάλτε απαλά χρώματα και μαξιλαράκια που θα το χαλαρώνουν. Φροντίστε επίσης τη θερμοκρασία του δωματίου, είναι πολύ σημαντική για έναν καλό ύπνο.

4) Μπορεί να θέλει το χρόνο του.
Προειδοποιήστε το πριν έρθει η ώρα του ύπνου.
Φτιάξτε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο. Για παράδειγμα να πλένει τα δόντια του. Να φοράει πιτζάμες, να κάνει μπάνιο. Η ρουτίνα βοηθάει και προετοιμάζει το παιδί.
Είναι σημαντικό να χαλαρώσει πριν τον ύπνο και να μην έχει έντονα ερεθίσματα που θα το ενεργοποιήσουν.

5) Είναι δυνατόν να μην μπορεί να σας αποχωριστεί απότομα.
Φροντίστε να το αποχωριστείτε σταδιακά.
 Αρχικά αν θέλει οπωσδήποτε να μείνει στο κρεβάτι σας, φροντίστε να μην κάνετε την παρουσία σας τόσο δελεαστική κοντά του. Αν περνάτε «υπέροχα» και προσφέρετε δελεαστικές στιγμές στο παιδί σας, είναι φυσικό να μην θέλει εύκολα να  απεξαρτηθεί από κοντά σας. Φροντίστε η παρουσία σας να είναι διακριτική στο πλευρό του και όχι κυριαρχική.
Αργότερα, πηγαίνετε το στο κρεβάτι του και καθίστε δίπλα του μέχρι να το πάρει ο ύπνος.
Αν πάλι το βράδυ έρχεται στο κρεβάτι σας, φροντίστε να το επιστρέφετε στο δικό του δωμάτιο. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να εκπαιδευτεί να είναι αυτόνομο.
Διαβάστε και αυτό το άρθρο, γιατί μπορεί να ανήκετε σε αυτή την κατηγορία γονιού άθελα σας και να μην το ξέρετε…
Τι είναι η συναισθηματική σεξουαλική κακοποίηση και πως ένας γονιός κακοποιεί άθελα του, με αυτό τον τρόπο το παιδί του.
http://www.psychologist.com.gr/sumbouleutiki-goneon/articles/ti-einai-i-sunaisthimatiki-sexoualiki-kakopoiisi-pos-enas-gonios-athela-tou-kakopoiei-me-auto-ton-tropo-to-paidi-tou.html


Τέλος μην ξεχάσετε να το επιβραβεύστε όταν τα καταφέρει και κοιμηθεί μόνο του. Είναι σημαντικό να ενισχύσετε την επιθυμητή συμπεριφορά για να την επαναλάβει.

Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531

Είναι σωστό ένα παιδί να κοιμάται με τους γονείς;

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Συμβουλευτική γονέων