Το παιδί μου είναι μοναχοπαίδι. Τι συνέπειες έχει αυτό για την εξέλιξη του;

Μοναχοπαίδι και προσωπικότητα

Τη σημερινή εποχή και επειδή οι απαιτήσεις των παιδιών έχουν αυξηθεί, πολλά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν ένα παιδί. Άλλα πάλι ζευγάρια αποκτάνε  παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, οπότε η απόκτηση και δεύτερου παιδιού είναι δύσκολη.
Τα χαρακτηριστικά τώρα που αναπτύσσει ένα μοναχοπαίδι θα τα παρουσιάσουμε παρακάτω:

Τα θετικά στοιχεία που αναπτύσσουν είναι:
1) Αυτοπεποίθηση. Πιστεύουν αρκετά στον εαυτό τους , γιατί δεν τον βάζουν στη διαδικασία σύγκρισης και μπορούν να πάρουν αποφάσεις βασιζόμενα στη δική τους κρίση.
2) Καλή ομιλία. Αναπτύσσουν σωστό λόγο, γιατί συναναστρέφονται και μιλάνε αρκετά με ενήλικες οπότε το λεξιλόγιο τους γίνεται πλούσιο.
3) Καλή σχολική επίδοση. Εξαιτίας της αυτοπεποίθησης τους και του ότι οι γονείς ασχολούνται πολλές ώρες μόνο μαζί τους, συνήθως έχουν καλή σχολική επίδοση.
4) Δημιουργικότητα. Αναπτύσσουν δημιουργικές και οργανωτικές ικανότητες, γιατί περνάνε αρκετό χρόνο με τον εαυτό τους και αναγκαστικά σκέπτονται ευφάνταστα πράγματα για να αξιοποιούν το χρόνο τους.

Τα ελλείμματα του τώρα αναφέρονται στην:
1) Εγωκεντρικότητα. Επειδή δεν χρειάστηκε να μοιραστούν ποτέ ή να ανταγωνιστούν για την πολυπόθητη αγάπη των γονιών τους, μπορεί να γίνουν εγωκεντρικά και απαιτητικά.
2) Ευαισθησία στην κριτική. Δεν αντέχουν εύκολα την κριτική και αναπτύσσουν ευαισθησία γιατί δεν συναναστράφηκαν συχνά με ομηλίκους ,ώστε να αναπτύξουν άμυνες στην αρνητική κριτική.
3) «Μικρομέγαλη συμπεριφορά» .Επειδή περνάνε αρκετό χρόνο με ενήλικες συμπεριφέρονται συνήθως πιο «μεγαλίστικα» από την ηλικία τους.
4) Ελλιπής κοινωνικοποίηση. Ακριβώς επειδή δεν συναναστρέφονται  καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας με παιδιά, δυσκολεύονται στο να προσαρμοστούν με άλλα παιδιά και φαίνονται πολλές φορές ιδιαίτερα μοναχικά.

Πώς μπορούμε ως γονείς να τα βοηθήσουμε;
Με τις παρακάτω κινήσεις θα μπορούσαμε να τα βοηθήσουμε να ανατραφούν πιο ολοκληρωμένα και με μεγαλύτερη ισορροπία.
1) Να το γράψουμε σε ένα βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό, οπότε να έρθει πιο γρήγορα σε επαφή με άλλα παιδιά.
2) Να καλούμε άλλα παιδιά στο σπίτι για να μάθει να αλληλεπιδρά στο χώρο του.
3) Να πηγαίνουμε διακοπές σε μέρη που υπάρχουν άλλα παιδιά, ώστε να έχει τη δυνατότητα να κάνει φίλους .
4) Να το εντάξτε σε ομάδες. Ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες ή μουσικές δραστηριότητες, π.χ. το να παίζει σε μια ομάδα μπάσκετ ή σε μια μπάντα, θα βοηθήσουν το παιδί να μάθει να συνυπάρχει σε μια ομάδα και να αλληλεπιδρά με τους άλλους.
5) Βοηθήστε το να αποδεχτεί τα λάθη του, ώστε να αποφύγει την τελειομανία.
6) Μην εξαρτιέστε από εκείνο, ώστε να μπορέσει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να ανοίξει τα φτερά του αργότερα.

Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Συμβουλευτική γονέων