Ποια «στάδια» περνάει μια σχέση, στην πορεία της;
Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για στάδια, γιατί κάθε σχέση έχει τη μοναδικότητα της.
Παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε την πορεία μιας σχέσης σε φάσεις που διαφοροποιούν τους ρόλους μας και τον τρόπο που βιώνουμε τη σχέση.
Κατά το πρώτο και αρχικό στάδιο και αφού υπερβείς τα προσωπικά σου εμπόδια, τότε ξεκινάει η δημιουργία μιας σχέσης, η οποία αρχικά βασίζεται συνήθως σε προσωπικούς μύθους και ωραιοποιήσεις.
Πώς αλλιώς άλλωστε μπορούσε να ξεκινήσει κάτι που στην πορεία του εμφανίζει τόσες δυσκολίες και απαιτεί τόσες προσωπικές υπερβάσεις; Γι’ αυτό πολλές φορές, όλα ξεκινάνε με μια παραπλανητική μαγεία, που όμως κατά βάση κρύβει το φόβο του άγνωστου.
Στην πορεία και στο δεύτερο και επίπονο ίσως στάδιο, συνήθως ξεκινάνε οι συγκρούσεις των επιθυμιών και το ‘παραμύθι’ πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και την πρακτικότητα της κοινής ζωής .
Σε αυτό το στάδιο, πολλοί παραιτούνται και άλλοι μένουν για πολλά χρόνια, χωρίς να μπορούν να το υπερβούν, όχι μόνο λόγω έλλειψης διάθεσης, όσο κυρίως, από έλλειψη γνώσεων χειρισμού.
Τότε είναι συνήθως που αναζητάμε λύσεις, προβληματιζόμαστε και με αφορμή τα συναισθήματα μας και τις ενδεχόμενες συγκρούσεις μας, μπαίνουμε σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.
Τότε ωφελεί να αποκτήσουμε μια βασική επίγνωση των δικών μας δυνατών και αδύναμων σημείων.
Μια ρεαλιστική επίγνωση του ποιοι είμαστε στο παρόν μας. Ούτε υποτιμημένη ούτε υπερεκτιμημένη.
Αυτή η επίγνωση μας θα μας οδηγήσει στο να σταματήσουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο και να παίρνουμε ρόλους, που στην ουσία το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μας απομονώνουν.
Τότε το οικοδόμημα μας, πρέπει με τις κατάλληλες γνώσεις και την ανάλογη προσπάθεια να αποκτήσει γερά θεμέλια, γιατί δοκιμάζεται.
Στο τρίτο στάδιο και όταν αυτό το ταξίδι φτάσει σε ένα πιο γαλήνιο προορισμό, περνάμε σαν ανταμοιβή της προσπάθειας μας, στην αλληλοαποδοχή και σε μια ικανότητα έκφρασης των αναγκών και των επιθυμιών μας, με μη απειλητικό για τον άλλο τρόπο.
Στο στάδιο αυτό, δεν χάνονται οι χαρές που αντλούμε από τα δύο πρηγούμενα..
Μπορούμε να συνεχίσουμε να θαυμάζουμε το σύντροφο μας και να συζητάμε μαζί του με δημιουργικότητα, χωρίς να φτάνουμε σε αδιέξοδα.
Η σημαντική διαφορά είναι ότι το άγνωστο έχει γίνει πια γνωστό και ο φόβος έχει δώσει τη θέση του στη γαλήνη.
Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531
Πρώτη συνεδρία δωρεάν. Δυνατότητα τηλεφωνικής και διαδικτυακής συνεδρίας.