Ποια τα σημαντικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς σύγκρουσης;
![Xαρακτηριστικά υγιούς σύγκρουσης](files/psychologist/simvouleftiki-sxeseon/xaraktiristika-igious-sigkrousis.jpg)
Συγκρούσεις είναι φυσικό να υπάρξουν καθώς είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές ανάγκες .Για να μπορέσει όμως μια σύγκρουση να είναι δημιουργική και να μην οδηγεί σε αδιέξοδο, είναι χρήσιμο να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1) Σαφήνεια αλλά και ρεαλισμός σε αυτό που ζητώ και στην άποψη μου. Για παράδειγμα, « δεν θέλω να έρθω μαζί σου στη συναυλία γιατί δεν μου αρέσουν οι συναυλίες».Είναι προτιμότερο να εκφράσεις από την αρχή ξεκάθαρα τη θέση σου, παρά να πεις «δεν ξέρω αν θα έρθω, πολύ πιθανό να με δεις εκεί» και μετά να μην εμφανιστείς. Η ματαίωση των προσδοκιών και η δημιουργία ψεύτικων ελπίδων, δηλητηριάζουν μια σχέση και κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο ζευγάρι, για αυτά τα ασήμαντα καθημερινά πράγματα.
2) Όχι καταιγισμός σκέψεων σε μια σύγκρουση. Συνήθως τείνουμε όταν ξεκινάει μια σύγκρουση και βομβαρδίσουνε τη συζήτηση με πολλά παράπονα που έχουμε και στο τέλος μπορεί να χάνουμε και το αρχικό θέμα της σύγκρουσης. Από την ένταση μας «πηδάμε» από το ένα θέμα στο άλλο και δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον εαυτό μας καθώς τότε θυμόμαστε οτιδήποτε δυσάρεστο και το καταθέτουμε. Δεν μπορεί να γίνει μια συζήτηση με αυτή την τακτική γι’ αυτό κάθε φορά ας μπαίνει ένα θέμα στο τραπέζι. Πολλές φορές , καλό είναι να το καταγράφουμε κιόλας ώστε να μην πελαγώνουμε και να μη βγαίνουμε εκτός θέματος.
3) Όχι μόνιμη υποτίμηση της γνώμης του άλλου. Δεν μπορεί επίσης να γίνει δημιουργική συζήτηση αν ο ένας σύντροφος μονίμως υποτιμά τη γνώμη του άλλου. Αν γα οτιδήποτε ειπωθεί, υπάρχει έντονη κριτική, οπότε και δεν μπορεί να υπάρξει και κάποια δημιουργική λύση με αυτό τον τρόπο.
4) Όχι μεγάλη συναισθηματική ένταση. Αν επικρατεί μεγάλη συναισθηματική ένταση, κλάματα, φωνές, βρισιές, το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σε αυτή τη βάση.
Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr
Σχετικό βίντεο