Ποιες είναι οι συμπεριφορές εκείνες, που μας οδηγούν σε έναν ευτυχισμένο γάμο;
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε κάποιες συμπεριφορές που μας οδηγούν σε έναν ευτυχισμένο γάμο και σε ένα γάμο με διάρκεια. Οι συμπεριφορές που είναι χρήσιμο να ακολουθούμε είναι:
1) Να μην υπεραναλύουμε όσα μας ενοχλούν. Συνηθίζουμε με την ψευδαίσθηση ότι θα βρούμε λύσεις, να υπεραναλύουμε τα προβλήματα που προκύπτουν με το σύντροφο μας και να τα μεγεθύνουμε με σκοπό να τα επιλύσουμε. Πολλές φορές ορίζουμε και ως πρόβλημα κάτι που είναι αμελητέας σημασίας υπό το φόβο μην μεγεθυνθεί και δεν προλάβουμε να το σώσουμε όταν θα είναι αργά. Αυτές οι συμπεριφορές μας δυστυχώς υποκινούνται καθαρά από φόβο και οδηγούν σε αδιέξοδα. Ας κάνουμε διάκριση με υπομονή και μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα και να εντοπίζουμε προβλήματα υπεραναλύοντας τα.
2) Να εστιάζουμε στα θετικά του συντρόφου μας. Πολλές φορές , σε κάποιες φάσεις της σχέσης, νιώθουμε ότι ο σύντροφος μας δεν έχει κανένα θετικό και είναι γεμάτος με ελαττώματα που εμείς καλούμαστε να ανεχτούμε. Σε αυτή τη φάση η μνήμη λειτουργεί επιλεκτικά γιατί το συναίσθημα μας δεν μας αφήνει να δούμε συνολικά τις καταστάσεις.
Ο σύντροφος μας έχει σίγουρα θετικά στοιχεία, τα οποία δεν είναι αυτονόητα γιατί σίγουρα δεν τα διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι και σε αυτά πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας όταν παρατηρούμε τον εαυτό μας να δηλητηριάζεται με αρνητικές σκέψεις και παράπονα. Θα ήταν καλό να τα γράφαμε κιόλας κάπου, ώστε να ανατρέχουμε όταν ο θυμός μας έχει κατακλύσει και βλέπουμε τα πράγματα μονοδιάστατα. Επίσης το να βλέπουμε φωτογραφίες με όμορφες στιγμές, μας βοηθάει να θυμηθούμε τους λόγους που επιλέξαμε αυτόν για σύντροφο και μας ισορροπεί περισσότερο.
3) Να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις μας μπροστά στα παιδιά. Οι ανασφάλειες και τα προβλήματα που θα δημιουργήσουμε στη συνείδηση των παιδιών μας, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που φανταζόμαστε με μια τέτοια συμπεριφορά. Ας μάθουμε να ελέγχουμε το θυμό μας και να μεταθέτουμε τη συζήτηση για αργότερα όταν θα είμαστε οι δύο μας γιατί τα προβλήματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, από τα πληγωμένα συναισθηματικά παιδιά θα δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα αδιέξοδα στη σχέση μας αργότερα.
4) Να διατηρούμε την ευγένεια μας. Η οικειότητα πολλές φορές μας κάνει να αφηνόμαστε και να σταματάμε να έχουμε ευγένεια μεταξύ μας και διακριτικότητα. Νιώθουμε ότι ο άλλος είναι τόσο δικός μας άνθρωπος που μπορούμε να του φερθούμε όπως μας έρχεται χωρίς να κρατάμε ζωτικές αποστάσεις. Το να διατηρούμε την αξιοπρέπεια της σχέσης είναι πολύ σημαντικό, ειδάλλως παραγνωριζόμαστε με την κακή έννοια.
5) Να διατηρούμε την απόλαυση εντός σχέσης. Τη σχέση την επιλέγουμε γιατί μας προσφέρει, μας κάνει τη ζωή ομορφότερη όχι δυσκολότερη. Υπάρχουν φάσεις που το πρόσημο της σχέσης μπορεί να είναι αρνητικό, αλλά στο χέρι μας είναι να την εμπλουτίσουμε με μερικές θετικές αναμνήσεις ώστε να γεμίσουμε πάλι με όμορφα συναισθήματα για τον άλλο. Με απλές κινήσεις, ένα ρομαντικό περίπατο, χωρίς ιδιαίτερα έξοδα, μπορούμε να ζήσουμε όμορφες στιγμές με το σύντροφο μας. Λέγεται ότι μια αρνητική στιγμή για να σβηστεί από τη μνήμη μας και να απαλύνει χρειάζεται να δώσει τη θέση της σε πέντε θετικές στιγμές ώστε να αλλάξει τα τοπίο. Ας φροντίζουμε να το έχουμε στο μυαλό μας αυτό και να το διατηρούμε.
6) Να επικοινωνούμε σωστά. Επικοινωνία που βασίζεται σε κατηγορίες, προσβολές και απειλές, δεν είναι επικοινωνία. Ας μάθουμε τις τεχνικές μιας καλής επικοινωνίας και ας τις εφαρμόζουμε ώστε να έχουμε εποικοδομητικές κουβέντες και όχι αδιέξοδες συζητήσεις.
Καπετανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
Συμβουλευτική σχέσεων, οικογενειακή συμβουλευτική, συμβουλευτική εφήβων.
Website: http://psychologist.com.gr
Email: psychologist1983@yahoo.gr
Σχετικά βίντεο