Τι είναι η συναισθηματική εξάρτηση και πώς επηρεάζει τη σχέση μας;

Συναισθηματική εξάρτηση

Συναισθηματική εξάρτηση είναι η υπερβολική μας ανάγκη να βασιζόμαστε στους άλλους και κυρίως στο σύντροφο μας, προκειμένου να καλύψουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες και να διατηρήσουμε τη συναισθηματική μας ισορροπία.
Ο έντονος φόβος της μοναξιάς, οδηγεί τα άτομα με συναισθηματική εξάρτηση, στο να προσκολλούνται ακόμα και σε αρρωστημένες σχέσεις, υποκινούμενα από το φόβο της μοναξιάς ή της απόρριψης.

Η προσπάθεια του συναισθηματικά εξαρτημένου ατόμου, είναι συνεχώς να προσπαθεί να καλύψει τις όποιες ανάγκες του συντρόφου του, με σκοπό να κερδίσει την αποδοχή του και όχι επειδή έχει αποθέματα ενέργειας που θέλει να τα διαθέσει.
Η συναισθηματική μας εξάρτηση έχει τις ρίζες της σε αναπηρίες της παιδικής μας ηλικίας, όπου για κάποιο λόγο το άτομο δεν κάλυψε όλες του τις ανάγκες για συναισθηματική ασφάλεια και φροντίδα, με αποτέλεσμα να βιώνει συνεχώς αυτό το εσωτερικό κενό.
Το εσωτερικό αυτό κενό, είναι δύσκολο να καλυφθεί, καθιστώντας το άτομο ανικανοποίητο με ότι προσφορά και να εισπράττει αργότερα και ταυτόχρονα δέσμιο στο να φαίνεται αρεστό στους γύρω του, ώστε να εισπράξει την πολυπόθητη ασφάλεια και αποδοχή.
Η συναισθηματική μας εξάρτηση, μπορεί  με τη βοήθεια ειδικού να αναγνωριστεί και να μετριαστεί, ώστε το άτομο να καταφέρει να εστιάσει σε δημιουργικές δικές του ενασχολήσεις και να διοχετεύσει το ενδιαφέρον του σε άλλους τομείς.
Η προσωπική μας αυτοεγκατάλειψη, μπορεί να δώσει τη θέση της στην αυτοεκτίμηση και στην εσωτερική ασφάλεια που λαμβάνουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό και όχι από έναν εξωτερικό γονέα, που έχουμε μονίμως ανάγκη να μας νταντεύει και να μας αποδέχεται.


Καπετανάκη Ελευθερία
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Παιδαγωγός
Συμβουλευτική ενηλίκων, σχέσεων, συμβουλευτική εφήβων, οικογενειακή συμβουλευτική.
Website: www.psychologist.com.gr
Email: info@psychologist.com.gr
ellikapetanaki@yahoo.gr
Tηλ:6934034531

 

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Συμβουλευτική σχέσεων