Ποιες οι βασικές θέσεις της ατομικής ψυχολογίας(Alfred Adler);

Βασικές θέσεις ατομικής ψυχολογίας

Ο άνθρωπος συνεχώς αγωνίζεται να πάει από ένα αίσθημα κατωτερότητας σε ένα αίσθημα ανωτερότητας και τελειότητας
, σε έναν ιδανικό στόχο.

 Το αίσθημα αυτό κατωτερότητας, το νιώθει ο άνθρωπος από τη γέννηση του καθώς ο κόσμος για το βρέφος φαίνεται μεγαλύτερος και ικανότερος από το ίδιο.

Αυτό το αίσθημα κατωτερότητας και η δημιουργική αξιοποίηση του, με την αναζήτηση εμπειριών που θα επιτρέψουν στο άτομο να εξελιχθεί στο έπακρο, αποτελεί και αιτία βελτίωσης και εξέλιξης της ανθρωπότητας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου-εξέλιξης, διαμορφώνει και ένα τρόπο ζωής, ο οποίος θα φέρει και την προσωπική του σφραγίδα.

Ο καλά προσαρμοσμένος άνθρωπος αγωνίζεται αφού επικοινωνήσει με τον εαυτό του, για στόχους που έχουν κοινωνικό ενδιαφέρον, γιατί αντιλαμβάνεται ότι στον κόσμο υπάρχει αμοιβαιότητα.


Σειρά γέννησης:
Βάση της σειράς γέννησης, επηρεάζεται ο τρόπος που βλέπει το παιδί τον κόσμο γύρω του και η διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

1) Πρωτότοκο
 Το πρωτότοκο παιδί αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, που με την έλευση του δεύτερου παιδιού εκθρονίζεται, οπότε νιώθει έντονα ανασφαλή και αγχωτικά συναισθήματα.

2) Δευτερότοκο
Το δευτερότοκο έχει περισσότερες ικανότητες συνεργασίας από το πρωτότοκο, είναι καλύτερα προσαρμοσμένο και συνεχώς θέλει να ξεπεράσει το πρωτότοκο, οπότε χαρακτηρίζεται από έντονες φιλοδοξίες.

3) Μικρότερο παιδί

 Xαϊδεμένο, περιστοιχίζεται από πολλά ερεθίσματα και μαζί με το πρωτότοκο, παρουσιάζει τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

4) Μοναχοπαίδι
 Θέλει να είναι το επίκεντρο, βιώνει άγχη και δυσκολεύεται να συνεργαστεί.

Τρία βασικά (καθήκοντα) ζωής ενός υγιή ανθρώπου.

1) Εργασία
Το άτομο πρέπει να εκπληρώνει το καθήκον του αυτό, για να ζήσει.

2) Φιλία-κοινωνική επαφή
Η ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων αντανακλά τη στάση του απέναντι στην κοινωνία. Επειδή κανείς δε σε υποχρεώνει να κάνεις φιλίες και είσαι ελεύθερος να γίνεις φίλος με όποιον θες, το είδος της φιλίας, η δυνατότητα για συνεργασία και ό τρόπος που θα εκπληρώσεις αυτό το καθήκον, είναι το καλύτερο μέτρο της δύναμης του κοινωνικού ενδιαφέροντος.

3)
Αγάπη
Η σωστή εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος απαιτεί υψηλό κοινωνικό ενδιαφέρον, γιατί περιλαμβάνει την πιο στενή από όλες τις επαφές μεταξύ δύο  ανθρώπων, καθώς εκμηδενίζει τη σωματική απόσταση.

Η αδυναμία ή η άρνηση προσαρμογής και αποδοχής των τριών καθηκόντων ζωής αποτελεί σημάδι νευρωτικού και δυσπροσάρμοστου ανθρώπου.
Η δυσπροσαρμοστικότητα επίσης χαρακτηρίζεται, από αυξημένα αισθήματα κατωτερότητας, μη αναπτυγμένο κοινωνικό ενδιαφέρον και έναν μη επιτεύξιμο ιδανικό στόχο.

Συμβουλευτικός στόχος
Η απόκτηση μεγαλύτερης αυτογνωσίας
ώστε να γνωρίζει το άτομο τα λάθη του και να μπορέσει να τα διορθώσει και η βελτίωση των στάσεων και του τρόπου ζωής του.

Τεχνικές

1) Αναμνήσεις παιδικής ηλικίας
Η κατανόηση των τρόπων που αντιδρούσε το άτομο ως παιδί, δίνει πληροφορίες
 για τις τωρινές του αντιδράσεις
.

2) Oνειρα
Τα όνειρα και η ερμηνεία του μπορεί να είναι
βοηθητικά για τη λύση τωρινών προβλημάτων.

3) Σειρά γέννησης
Ανάλυση μέσω της σειρά γέννησης των στοιχείων της προσωπικότητας του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα απο την κατηγορία Θεωρίες ψυχολογίας